Разследване: ВВС разкри лицата зад огромна измама на малки инвеститори

Разследване: ВВС разкри лицата зад огромна измама на малки инвеститори Снимка: lovemoney.com

Журналистите са идентифицирали 152 кухи фирми - фалшиви инвестиционни посредници, ограбили милиарди от британски и европейски граждани.

Разследващата група BBC Eye описва схемата на измамата: първо се проучват и откриват „перфектните мишени” - най-често добре осигурени и по възможност самотни хора над средна възраст и по телефона им се прави „суперизгодно” инвестиционно предложение. Клиентите се атакуват, докато не приемат да инвестират, като посочат и данните от кредитните или дебитните си карти. Предложения се отправят и към хора, вече загубили от лоши инвестициикато в случая офертата е да проследят със „специален” софтуер къде са отишли парите им и срещу скромния депозит от € 250, да им възстановят „цялата сума”

Това е моделът, по които действа глобалната мрежа от фалшиви посреднически фирми, известна на полицията като Milton Group. Многобройните ѝ кухи компании привличат клиентите си първо в социалните мрежи, където се рекламират чрез легални бизнеси - спонсорирайки например първокласен европейски футболен клуб, а в замяна футболистите рекламират „спонсора” като успешен инвестиционен посредник, печелейки доверието на най-широк кръг потенциални инвеститори.

Рекламите на измамниците предлагат „до 90% възвращаемост” на инвестицията само за един ден. Линк до сайта на съответната компания показва модерен офис, кол-център и легална на вид дейност, като за по-голяма убедиделност има и съвети какви клопки да избягват потенциалните инвеститори. 

През ноември екип на германската и грузинската полиция, в присъствието на журналистите от BBC Eye, обискират в грузинската столица Тбилиси голям кол-център на една от фалшивите фирми във веригата, откривайки в компютрите ѝ телефонните номера на десетки британски граждани, инвестирали току-що. Срещу имената им са открити и „полезни” подробности - „Има жилище“, „Има 50 000”, или „Има само 10 000, да се обработи бързо“. 

Cross-Border Cybercrime Raid Nabs Scam Call Centers Exposed By OCCRP
Обиск в измамен кол.център, снимка - occrp.org

Със съдействието на местните полиции са обискирани още 15 кол-центъра в Албания, България, Северна Македония и Украйна. В разследването са участвали и службите на Швеция, Испания, Финландия и Латвия, където също има засегнати.

Играта започва с няколко малки печалби, преминава през малка загуба за инвеститора и печалба за брокера, за да завърши с изчезването на връзката с него, заедно с всички инвестирани средства. В повечето случаи на жертвите се предоставя „личен софтуер”, чрез който измамниците контролират компютрите им и извършват за тяхна сметка сделки, прибирайки приходите. 

Журналистите на ВВС ся влезли в „инвестиционната” схема като клиенти, така че финансистите на медията са проследили вложените средства, установявайки „мащабна организирана престъпност“. Екипът е успял и да идентифицира пет от лицата зад глобалната измама, включително трима с грузински фамилии. 

Сред тях като главен кукловод изпъква бивш министър на отбраната на Грузия, освободен след две години от този пост и „преселил се” в Лондон тъкмо навреме, за да избягне присъда за присвояване на повече от € 5 милиона държавни средства. Обединеното кралство е отхвърлило искането на Грузия за екстрадирането му.

Журналистите открили, че бившият грузински министър е собственик на офис в Тбилиси, на офис-сграда с кол-център в Киев, плюс имение в Лондон на стойност £ 18 милиона. Връзка с него и „съратниците” му са единствено техните адвокати, които отричат всякаква свързаност на клиентите си с Milton group.

Само миналата година измамната верига е отмъкнала от британски граждани повече от £ 4 милиарда. Чрез частни издирвания или чрез правоохранителните органи, жертвите се опитват да си върнат парите, но без резултат. Сред тях има пенсионери, изгубили над £ 90 000. Една от измамените, ощетена „само” с £ 35 000, е направила единственото възможно – разказала е за измамата пред социалните мрежи и медиите, посочвайки компаниите, замесени в нейния случай. „Просто исках да предупредя всеки, който може да се поддаде на това“, казва тя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: