Markus Söder, председателят на ХСС, за Европа, фонда за възстановяване и вероятността за втори Brexit в лицето на Италия

Markus Söder, председателят на ХСС, за Европа, фонда за възстановяване и вероятността за втори Brexit в лицето на Италия Снимка: Pixabay

Ако не си помагаме, е много вероятно Италия да напусне ЕС. Втори lockdown означава непредсказуеми последици за целия континент.

 

Европейският съюз като идея?

ЕС е най-добрата идея, която някога се е появила на европейския континент. Но трябва да я преоткрием сега и да я адаптираме към предизвикателствата на времето. Пандемично се разпространява не само вирусът на короната, но и национализмът. Следователно имаме нужда от нов дух на сближаване в Европа.

Какво означава това конкретно?

Това означава, че трябва да се справим с възстановяването на Европа бързо и устойчиво. Не трябва да изпадаме отново в стари модели на поведение и рефлекси. Европа сега се нуждае от голям нов тласък.

Канцлерът на Германия и френският президент предлагат Европейската комисия да заеме 500 милиарда евро, които всяка страна ще изплати в съответствие с дела си от бюджета на ЕС. 

Съюз на дълга би възникнал, ако въведем коронни облигации. Тогава Германия би имала неограничена отговорност за стари дългове на други държави членки. Това не е нов старт за Европа, ако компенсираме само бюджетния дефицит в други страни. Това няма смисъл. Преди всичко това отслабва страната ни в дългосрочен план. Така Германия не може да остане силен партньор, за да помага на другите. В сравнение с облигациите или собствения дълг, или данъчното законодателство идеята на канцлера и на френския президент е най-поносимият начин. Мога да си представя, че фондът ще се окаже комбинация от безвъзмездни средства и заеми. Важното е, че не трябва да има пари за стари дългове, а за нови идеи, за дигитализация, технологии и инфраструктура. Това е единствената постоянна помощ. Ако сега не помогнем на партньорите от ЕС, особено засегнати от коронавируса, Европа най-накрая може да се разпадне. Тогава континентът ни не само ще загуби икономически, но дори може да се превърне в игрална топка на други сили в крайна сметка.

Всеки знае интересите си. Европа трябва да остане самоопределена и обединена в международния процес. В момента съществува риск Европа да се оттегли от световната сцена. Това би било и крачка назад за нашите ценности като свободата, правата на човека и демокрацията. Когато Германия помага на Италия и Испания, ние си помагаме - не само икономически, но и политически, и културно. Защото всички сме Европа.

 

Някои от вашите приятели от партията, изглежда, се страхуват от съюз на дълга?

 

Разбирам такъв скептицизъм. Билото също е много тясно. Подобно бръмчене естествено причинява болки в корема. Следователно структурата на фондовете е много важна. Пълният отказ, за съжаление, не помага. Защото разпадането на Европа и следователно само на вътрешния пазар би било много по-висок риск финансово. Вече можем да видим какъв икономически провал имаме заради коронавируса само защото веригите за доставки от Южна Европа не работят. Ако се колебаем сега или подценяваме психологическото въздействие, съществува риск от втори Brexit в Италия. Европа без Италия или Испания вече не е Европа такава, каквато я познаваме. Тогава ЕС вече няма смисъл.

 

Смятате ли, че е реалистично някоя от южните страни да напусне ЕС?

 

Мнозина не мислеха, че Великобритания е сериозна. В момента се провежда Brexit. Все още не мога да си представя силна Европа без Великобритания. Но без Италия остава малко от първоначалната идея. Римският договор беше в основата на ЕС. Италия е културното и историческото ядро ​​на Европа и тайният копнеж на германците. Коронавирусът е ударил дълбоко и е ранил Италия. Не можем просто да оставим страната на популисти като Салвини. Това, което се случва в Италия, се отразява на всички нас. Затова е по-добре да си помогнем с разума и мъдростта, отколкото да се озовем застанали пред счупените парчета на Европа. Сега става въпрос за важен исторически курс в Европа. Не можем да се провалим там.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: