Финансистите очакват повишение на инфлацията и намаляване на заетостта

Финансистите очакват повишение на инфлацията и намаляване на заетостта Снимка: pixabay.com

Оценката за текущата икономическа ситуация на финансовите посредници се подобрява, отчитайки ефектите от пандемията, сочи анкета на Министерството на финансите

Проучване сред представители на финансовите посредници – банки, инвестиционни посредници, пенсионно-осигурителни дружества и управляващи дружества – публикува Министерството на финансите в последното издание на тримесечния си бюлетин „Финансов сектор: оценки и очаквания". То отразява техните мнения, произтичащи от ситуацията с глобалната пандемия COVID-19. Най-общо анкетираните очакват забавяне на спада на българската икономика през последното тримесечие на годината. Участниците в допитването предвиждат леко повишение на инфлацията през четвъртото тримесечие, а заетостта ще продължава да намалява. Търговията на Българската фондова борса ще бъде по-активна.

Ето как отговорят запитаните на 10-те въпроса, поставени в анкетата:

1. Как оценявате икономическата ситуация в страната през третото тримесечие (юли, август, септември) на 2020 г.?

Оценката за третото тримесечие на 2020 г. се подобрява в сравнение с предходното. Повишение на балансовите оценки е налице при всички групи посредници, като инвестиционните посредници са най-оптимистично настроени – всички запитани дават задоволителна оценка. Най-песимистични са банкерите – съотношението задоволително/незадоволително е 33/67. Вероятно по-високата оценка на анкетираните се дължи на по-малкия спад на икономиката през първото полугодие спрямо консенсусните очаквания, след като краткосрочните бизнес индикатори имаха разнопосочно развитие. В същото време сезонно изгладените данни за реалния растеж на икономиката в еврозоната и ЕС за третото тримесечие спрямо предходното показват увеличение с 12,5% и 11,5.

2. Какви са очакванията ви относно годишния темп на икономически растеж през IV тримесечие на 2020 г. спрямо предходното?

Очакванията на финансовите посредници за растежа през последното тримесечие слабо се подобряват спрямо предходната анкета. Общата балансова оценка е малко по-висока от предходното издание, като болшинството отговори сочат запазване или забавяне на спада. През август, септември и октомври показателят за бизнес климата последователно леко се подобряваше, въпреки растящите опасения от нова вълна на пандемията и риск от налагането на ограничителни мерки в редица страни и у нас. В същото време консенсусните прогнози на международни институции като МВФ, ОИСР и ЕК показват очаквания за относително по-малък спад на българската икономика спрямо останалите държави от ЕС и други ключови икономики.

3. Какви са очакванията ви за годишния темп на изменение на потребителските цени през IV тримесечие на 2020 г.?

Предвижда се леко повишение на инфлацията в последните три месеца на годината. Консолидираният резултат се повишава спрямо очакването за третото тримесечие, което беше по-близо до неутралното. Годишният темп на инфлация прекъсна започналата от началото на годината тенденция на понижение и през август, септември и октомври се задържа без промяна, на ниво от 0,6%. Инфлацията в еврозоната остана отрицателна за четвърти пореден месец през ноември и беше под очакванията на финансовите пазари. Новините за готовността на няколко производители на ваксини срещу COVID-19 да започнат тяхното доставяне стимулираха очакванията на петролните пазари и цените се повишиха, през декември суровият Брент прехвърли 50 щ.д. за барел. Въпреки това малко вероятно е повишението да се отрази на потребителските цени до края на календарната година

4. Какви са очакванията ви за изменението на заетостта на годишна база през IV тримесечие на 2020 г. спрямо предходното?

Анкетираните понижиха очакванията си за годишното изменение на заетостта през последното тримесечие и прогнозират леко понижение. В предишното проучване отговорите бяха по-оптимистични, като балансовата оценка беше близо до неутралната. Тенденцията към намаление на броя на безработните след края на извънредното положение се запази до края на септември. Въпреки че през септември равнището на безработица се понижи до 6,9% при 7,2% през септември, задълбочаването на пандемията и евентуални нови ограничителни мерки вероятно са повлияли на преценката на финансовите посредници.

5. Какви са очакванията ви за динамиката на основния лихвен лихвен процент през IV тримесечие на 2020 г. спрямо предходното?

По отношение на динамиката на основния лихвен процент (ОЛП) до края на годината очакванията са неутрални. Понижение предполагат единствено инвестиционните посредници – на 100% очакванията са за понижение. Докато банките предполагат стопроцентово запазване на сегашните нива. Средномесечните стойности на индекса Леония плюс, който определя и ОЛП, остават без значителна промяна от април до октомври, на стойност от -0,68%. Търговията протича при съществено по-ниски обеми от началото на пандемията. Същевременно темпът на нарастване на кредитите за частния сектор продължава да се забавя при стабилен темп на нарастване на депозитите, което допълнително засилва, при равни други условия, ликвидността на банките.

6. Какви са очакванията ви за движението на номиналния курс на лева към щатския долар през IV тримесечие на 2020 г. спрямо предходното?

Участниците в анкетата прогнозират запазване на нивото на валутния курс на лева/еврото спрямо щатския долар до края на годината. Въпреки близкия до нула консолидиран резултат, мненията са разделени основно между слабо поскъпване и слабо поевтиняване на лева спрямо долара. Валутата на САЩ загуби позиции през третото тримесечие (през юли). До началото на ноември валутният курс се колебаеше в широки граници без ясна посока, повлиян от развитието на пандемията от COVID-19, от макроикономически данни, от формиращи се очаквания по отношение на реакцията на Федералния резерв и ЕЦБ, както и от спекулации относно изборите за президент в САЩ. След появяването на по-значителни индикации за победа на Джо Байдън доларът започна отново да поевтинява под влияние на позитивни нагласи за развитието на глобалната икономика. В тази насока повлияха и новините за успешното разработване на няколко ваксини. В резултат в началото на декември курсът долар/евро премина границата от 1,20 долара за евро - за пръв път от второто тримесечие на 2018 г.

7. Какви са очакванията ви за борсовите индекси през IV тримесечие на 2020 г. спрямо предходното?

Очакванията за динамиката на индексите на БФБ през четвъртото тримесечие са предимно за запазване на техните нива спрямо края на третото. Общо преобладават неутралните отговори. Банките и инвестиционните посредници са оптимисти, докато управляващите дружества и ПОД очакват по-скоро понижения. Разнопосочната динамика на индексите през третото тримесечие се прехвърли и в началото на четвъртото. През октомври и ноември и трите индекса имаха волатилно представяне. През декември факторите, влияещи и на валутния курс, допринесоха за възходящо движение на индекси

8. Какви са очакванията ви за лихвените проценти по депозитите през IV тримесечие на 2020 г. спрямо предходното?

Очаква се минимално понижение на лихвените проценти по депозити до края на годината, като това се отнася в по-голяма степен за депозитите в щатски долари. Балансовите оценки по валути са малко по-ниски спрямо предходното тримесечие, когато посредниците имаха напълно неутрални очаквания. Те се реализираха по отношение на доларовите депозити, докато от своя страна процентите по депозитите в лева и евро отбелязаха съответно повишение и понижение. От гледна точка на факторите, определящи динамиката на лихвените проценти, запазването на стабилни темпове на нарастване на депозитната маса в банковата система, при забавяне на темпа на кредитиране на частния сектор при равни други условия, биха довели действително до понижение. През октомври това се случи с депозитите в лева и долари, докато възвръщаемостта по депозити в евро слабо се увеличи.

9. Какви са очакванията ви за лихвените проценти по кредитите през IV тримесечие на 2020 г. спрямо предходното?

Запазване на нивата или много слабо понижение на лихвените проценти по кредити (най-вече в лева) са очакванията през четвъртото тримесечие, като оценките се различават. При инвестиционните посредници те сочат понижение на цената на заемите, а при управляващите дружества и пенсионно-осигурителните дружества - слабо повишение. Търговските банки са най-балансирани в оценките си и очакват лихвените проценти по кредити в лева да се понижат малко повече спрямо тези в други валути. Подобна тенденция имаше през третото тримесечие, като тя вероятно може да се свърже с програмата за безлихвени заеми на физически лица, гарантирана от Българската банка за развитие. По нея към 1 декември са отпуснати около 95,5 млн. лв.

10. Какви са очакванията ви за нивото на междуфирмена задлъжнялост през IV тримесечие на 2020 г. спрямо предходното?

Междуфирмената задлъжнялост през последното тримесечие на годината се покачва на фона на растяща несигурност и новата вълна в развитието на пандемията и въвеждането на ограничителни мерки в другите държави. Очаква се те да повлияят негативно върху поръчките и текущите парични потоци на компаниите. Балансовите оценки от краткосрочната бизнес статистика на НСИ за оценката на предприемачите относно финансови проблеми (неплатежоспособност, трудности при получаване и др.) в търговията на дребно се покачва през октомври и ноември спрямо тази за септември и средното за трето тримесечие. В сектора на услугите се наблюдава леко намаление през октомври и ноември спрямо трето тримесечение. В строителството предприемачите отчитат нарастване на финансовите проблеми през ноември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: