Министерството на финансите публикува лицата, попадащи под закона „Магнитски“

Министерството на финансите публикува лицата, попадащи под закона „Магнитски“ Снимка: МФ

В списъка са 21 души – съдружници, управители, акционери и членове на управителни органи на дружествата, фигуриращи в предишните списъци

Министерството на финансите (МФ) допълни за трети път списъка с лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи  (OFAC) на Министерство на финансите на Съединените американски щати.

Този път обаче списъкът е само с физически лица и в него са включени 21 души, свързани с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Това са „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“, включени към момента и за последните 5 години

Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена до момента от органа по т. 1. от РМС №441, и обхваща периода от 2016 г. до 2021 г.“, се казва в съобщението, публикувано на сайта на МФ.

Лицата са участвали в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност с физически и юридически лица от списъка по т. 1 „а“, уточняват от финансовото ведомство.

Още при най-бегъл преглед на имената в списъка прави впечатление името на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски. 

Списъкът може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти.

„Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Националната агенция за приходите (НАП) предприемат постоянни мерки за установяване на степента на свързаност на лица с лица от списъка по т. 1 и предлагат на постоянната работна група допълване на списъка, в случай че се установи свързаност или изключване от списъка на лица, в случай че свързаността е прекратена“, се казва още в съобщението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: