Парите за администриране на ваксини скараха финансовия министър и НЗОК

Парите за администриране на ваксини скараха финансовия министър и НЗОК Снимка: МФ

Останалите участници в заседанието на Тристранката одобриха проектобюджета на касата

Финансовият министър Асен Василев отказа да одобри някои пера от предложения проектобюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Те бяха предложени от управителя й проф. Петко Салчев на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Министър Василев категорично заяви, че в този вид проектобюджетът няма да бъде одобрен от Министерството на финансите. Основната причина за това е неотразяването на едни 14 млн. лв. за администрирането на ваксини, които са предвидени да бъдат по бюджета на НЗОК.  Както и още 3 млн. лв. за допълнителна администрация, които също не трябва да бъдат включвани в бюджета.

Василев обясни, че това не е ново изискване и тази дейност ще отпадне от НЗОК и ще остане там, където се администрира в момента – в Агенцията за социално подпомагане.

„Ако тези две корекции бъдат направени, бюджетът ще бъде приемлив. Иначе предлагам да не обсъждаме въобще бюджета на НЗОК", категоричен беше министър Асен Василев.

Проектобюджетът на НЗОК предвижда до края на годината постъпленията да са в размер на 134,5 млн. лв. - от здравноосигурителни вноски 105 млн. лв. и от трансфери за здравно осигуряване 29 млн. лв.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: