Финансовият министър очаква да събере повече данъци от заложеното

Финансовият министър очаква да събере повече данъци от заложеното Снимка: МФ

Той обвини предишните управляващи в безконтролно харчене, системно несъбиране на данъците и безстопанственост

Системно несъбиране на данъците и липса на всякакъв интерес от страна на държавата като стопанин на народните пари. Тази констатация направи финансовият министър Асен Василев за завареното от екипа му след встъпване в длъжност на служебното правителство. 

Той посочи, че мерките за справяне с кризата от коронавируса са били бюджетирани до март и удължени с взимания от различни пера до края на май и се наложило част от тяхда бъдат запазени, а други преформатирани

„Успяхме да организираме извънбюджетен ресурс от порядъка на 2,5 млрд. лв., с което да надградим съществуващите мерки“, заяви финансовият министър.

„Проблеми има навсякъде по системата, липсва контрол при възлагането и изпълнението на държавните поръчки.“ Това обобщение направи финансовият министър Асен Василев по време на отчета на служебното правителство днес.

По думите му налице е липса на каквато и да е било заинтересованост на държавата като стопанин на ресурса на гражданите – „защото държавата пари не произвежда, тя ги взима от хората“. Той обвини предишните управляващи в безконтролно харчене.

Василев посочи, че вече се наблюдава значително повишена събираемост на данъците, като обеща в следващите десетина дни министерството да излезе с още данни.

Вече виждаме една изпреварваща събираемост и очакваме всъщност да съберем доста повече в бюджета, отколкото бе заложено предварително“, заяви министърът.

Василев посочи, че е затегнат и контролът върху т.нар. инхаус поръчки при големите предприятия. По думите му през последните четири години, вместо да се използва законът за обществените поръчки, горе-долу половината държавен ресурс минава през инхаус поръчки, при които директно фирмите се договарят с частни подизпълнители и по думите на Василев липсва прозрачност.

Използвала се е вратичка за спешни случаи, което обаче се е превърнало в порочна практика.

По отношение на парите за електронни машини за изборите през юли Василев уточни, че в държавната план-сметка е записано, че Министерството на финансите поема ангажимента за финансирането на покупката, но това ще стане след официално искане от страна на Централната избирателна комисия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: