Най-миролюбивите и спокойни за живеене страни в света

Най-миролюбивите и спокойни за живеене страни в света

Задграничните пътувания понякога могат да не са много приятни. Да пренасяш багажа си до летището и от летището с надеждата, че няма да бъде изгубен при товаренето, да разговаряш с хората на нов език, да си набелязваш маршрути в непозната местност – това е свързано със стрес и напрежение... Въпреки това можете да намерите спокойствие извън пределите на страната си, особено ако планирате релаксиращо пътуване до една от най-мирните страни в света. Изданието lifeglobe.net изброява кои са шестте най-мирни държави в света според индекса на глобалното миролюбие (GPI).

   1. Исландия

Няма съмнение коя страна получава короната на „най-миролюбивата" - Исландия е начело на GPI през последните седем години. Въпреки че Исландия е мястото на заснемането на епични битки в „Игра на тронове", тя е дружелюбна, безопасна и пълна с места, където да се отпуснете. 

Отидете извън модерната столица Рейкявик, за да посетите Тайната лагуна. Уникалният горещ извор е разположен само на няколко минути пътуване с автобус. Това е най-старият воден басейн в Исландия и температурата на водата в него се поддържа на 38 градуса по Целзий през цялата година. През зимата можете да се поглезите и да се насладите на чудесата на вселената, наблюдавайки северното сияние над главата си. 

   2. Бутан

Правителството на Бутан толкова е фокусирано върху щастието на хората, че дори е измислило термина „брутно национално щастие" (БНЩ). Закътан в красивите планини между Индия и Китай, Бутан е малко будистко кралство. Хората са приятелски настроени, а архитектурата е наистина вдъхновяваща. Въпреки че в Бутан има много възможности за медитация и размишления, можете също така да се насочите и към по-интензивни преживявания на самопознанието. „Пътят на Снежния човек“ е поход с продължителност от няколко седмици (19-24 дни) през Хималаите, храмовете и горите на уникалната страна. Пътешествениците изпробват възможностите си в тази екстремна екскурзия, но именно това помага на мнозина да получат удоволствие и да намерят вътрешен покой.

   3. Нова Зеландия

Дружелюбните местни жители са известни по целия свят със своя страхотен акцент и чувство за хумор. За разлика от трилогията „Властелинът на пръстените", Нова Зеландия не е преследвана от тролове, орки и продължителни войни. 90% от имигрантите казват, че биха препоръчали Нова Зеландия на приятелите и семейството си. 15 000- километровото крайбрежие, назъбените планини, златните плажове и лазурна вода - има повече от една причина, поради която Нова Зеландия трябва да бъде включена в списъка ви с желания. Страната предоставя достатъчно възможности за вашето вътрешно спокойствие: риболов, плуване, гмуркане или обикновени слънчеви бани на някой от тихите плажове. Дори най-мирните страни на планетата могат в много отношения да завидят на Нова Зеландия.

   4. Швейцария

Швейцария е една от най-екологично чистите страни в света, тя инвестира много средства във възобновяеми енергийни източници и екологично чисти продукти. Ако искате да избягате от градския шум и суета, можете да наемете отдалечена алпийска хижа в някое швейцарско село. Тези селски вили са разположени в целия регион и ви даряват със спокойствието и тишината, така необходими за съзерцание и размишления. Същевременно се предоставя и лесен достъп до ски разходки и пешеходен туризъм, за да поддържате здрави както тялото, така и ума си.

   5. Япония

В Япония е силно духовното начало - от градините Дзен до древните храмове и изящните светилища - страната е своеобразен паметник на божественото. В древния град Киото все още са запазени всички признаци на традиционната Япония: цъфтящи сакури, планини, тихи паркове и ботанически градини. Тук се намират и над 2000 храма и светилища, което ви дава всичко необходимо за спокойно съзерцание.

   6. Дания

Мирът и щастието тук вървят ръка за ръка, като две части от едно цяло, ето защо Дания е естествено допълнение към списъка с най-спокойните страни. Година след година наричат Дания едно от най-щастливите места на Земята. Благодарение на многото замъци и имения, докато сте в Дания, е лесно да сътворите своя собствена вълшебна приказка. Какъвто и стрес да носите със себе си, той ще изчезне на мига, прогонен от уюта и спокойствието на тази северна страна.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: