Нови правила за пътуване в Шенген за GB

Нови правила за пътуване в Шенген за GB Снимка: Pixabay

От 1.01.2021 г. британците ще бъдат „граждани от трети страни“ в Шенгенската зона.

Само 21% от анкетираните британци потвърждават, че са запознати с промените, които ги очакват при пътуване в ЕС след 31.12.2020 г. Около 64% не са наясно с новите правила, 55% не знаят дали ще им бъде необходима виза, за да влязат в държавите от Шенген, съобщава europestreet.news.

Европейската комисия внесе яснота относно пътуването на британските граждани в Шенгенската зона с поредица тълкувания.

От 1 януари 2021 г., напускайки ЕС, гражданите на Великобритания ще бъдат третирани като „граждани от трети страни“ и ще бъдат проверявани от граничните власти. Те ще трябва да представят паспорт, който е издаден преди по-малко от 10 години и е валиден поне още 6 месеца; ще трябва да удостоверят цел на пътуване и продължителност на престоя (чрез билет и резервация за настаняване), както и да представят доказателство за достатъчно средства. Паспортът ще бъде подпечатан.

Британците ще могат да останат в Шенгенската зона без виза максимум 90 дни за период от 180 дни. За престой над 90 дни се изисква виза.

Съгласно разпоредбите на ЕК ще се изисква летищна транзитна виза при преминаване през летищата в Шенгенската зона (например за полет Лондон-Франкфурт-Лагос).

Британците трябва да преминават през контролните гишета за „всички пътници“ или безвизовите коридори. Те няма да могат да използват електронните порти, тъй като те са запазени за гражданите на ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария.

През втората половина на 2022 г. ЕС ще въведе Европейската пътническа оторизационна и информационна система (European Travel Authorisation and Information System (ETIAS). Тя ще позволява на гражданите извън ЕС, за които не се изискват визи, да кандидатстват за електронно разрешение за пътуване и да заплатят такса от 7 евро.

Граждани на Великобритания, които преходният период ще завари да живеят в ЕС

Правата на тези граждани са защитени от Споразумението за излизане от ЕС. Те трябва да си извадят нов документ за пребиваване в страната, в която живеят, и ще получат uniform card, в която ще се посочва, че е издадена в съответствие със Споразумението. Този документ може да бъде използван на границата.

Новият документ за пребиваване освобождава от визи членовете на семейството, които не живеят в ЕС.

Британските граждани, които се местят да живеят в ЕС след 1 януари 2021 г., трябва да се кандидатират за разрешително за престой съгласно европейски или национален закон и могат да получат статут дългосрочно пребиваване след 5 години непрекъснато местоживеене в страната.

Шенгенската зона включва 26 страни. Ирландия, Хърватия, Кипър, Румъния и България не влизат в зоната, докато Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн са присъединени, въпреки че не членуват в ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: