Ванилията – златото на Мадагаскар

Ванилията – златото на Мадагаскар Снимка: lifeglobe.net

Защо истинската ванилия е толкова скъпа

Увлечението по печивата може да доведе хората с ограничен бюджет до сериозно затруднение. Защо да плащате огромни пари за няколко милилитра чист ванилов екстракт, ако можете да получите същото количество имитация на ванилов аромат за много по-скромна сума? Защо истинската ванилия е толкова скъпа? Има няколко основни причини. За тях разказва порталът lifeglobe.net.

За всичко е виновно лошото време 

Това е класически случай на търсенето и предлагането. Повечето от световните доставки на ванилия (около 80%) идват само от едно място - остров Мадагаскар. През последните няколко години островът обаче бе подложен на опустошителни многобройни урагани, които унищожиха хиляди ванилови растения и повишиха цените на ванилията до над 600 долара за килограм. Това е 10 пъти повече, отколкото е струвала ванилията преди няколко години.

Въпреки че цените през миналата 2019 г. се оказаха по-стабилни от колебаещите се котировки през 2017 г., през 2020 г. се прогнозира намаляване на производството с 25%. Но това са прогнози отпреди пандемията от COVID-19, която намали производството още повече.

Причина са и особеностите на отглеждане на растенията

Още един важен фактор, допринасящ за повишаването на цените на ванилията, е, че ванилното растение се отглежда доста трудно. Ванилията произхожда от орхидеята. Въпреки че съществуват над 100 вида орхидеи, само една - ванилната планифолия, дава ванилни плодове. Орхидеите са капризни растения и е трудно да бъдат запазени до зрялото им състояние. Цветовете на орхидеите се опрашват ръчно по време на изключително краткия период на цъфтеж.

Процесът на ръчно опрашване е сложен и за успешното му изпълнение се изисква опитен човек. Обикновено това се прави от фермери, които са ангажирани в отглеждането на ванилия от няколко поколения. Процесът не приключва след събиране на реколтата. Ванилията трябва да бъде обработена и изсушена, така че целият процес от началото до края (от отглеждането до износа на продукцията) заема една цяла година.

„Ванилията е най-трудоемката култура в света, затова по цена тя отстъпва единствено на шафрана", обяснява „кралицата на ванилията" Патрисия Рейн, собственик на The Vanilla Company. Тя отбелязва, че орхидеите цъфтят само веднъж в годината и през този ден трябва да стане ръчното опрашване но цветовете.

По ирония на съдбата обаче, много фермери се отказаха от отглеждането на трудоемката ванилия поради ниските цени на продукта още преди циклонът Енаво да удари Мадагаскар през 2017 г. Тогава интересът на потребителите към „истинската ванилия" започва да нараства, което допълнително изостри проблема с предлагането на продукта.

Заслужава ли си цената истинската ванилия?

Ванилията прави много повече за печивата, отколкото просто да им придава аромат. „Подобно на солта, екстрактът от ванилия подобрява вкусовите качества на рецептата", казва диетологът Лиза Ричардс.

Въпреки това, когато рецептата изисква чист екстракт от ванилия, човек може да се изкуши да пренебрегне автентичната, но скъпа версия на ванилията в полза на много по-евтините имитации, които са химично синтезирани от такива разнообразни продукти като каменовъглена смола, дървесна маса и гваякол (нефтопродукт).

Всички експерти обаче съветват да се купува истинския продукт. Всеки, който се отнася сериозно към качествените рецепти за печива, знае, че най-добрите съставки правят най-добрите ястия. Така че истинската ванилия си заслужава цената. Освен това в процеса на производство на химичната имитация на ванилия печели единствено производителят, а купуването на чиста, истинска ванилия помага да се подкрепят многобройните фермери, които я отглеждат.

Интересен факт

Истинската ванилия е единственият аромат, който се регулира от законодателството на САЩ. Агенцията по храните и лекарствата изисква галон истински ванилов екстракт да съдържа 378 грама ванилия в разтвор от 35% спирт. Но за съжаление, 95% от ваниловите аромати, използвани в хранителните продукти (като например ваниловия сладолед), са синтетични.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: