Кулинари премериха уменията си в приготвянето на сладки и солени кексове

Кулинари премериха уменията си в приготвянето на сладки и солени кексове Снимка: Евелина Георгиева

Кулинарният фестивал „Бабините гозби“ е част от Празника на курорта, минералната вода и Балкана във Вършец

За трета поредна година в рамките на традиционния Празник на курорта, минералната вода и Балкана, Община Вършец  организира фестивал под надслов „Бабините гозби“. 

Кулинарната надпревара се проведе на 6 август на емблематичната за града Алея на чинарите.

 След като в предходните издания на фестивала бяха представени сладки и солени баници и погачи, тази година тематично състезанието е посветено на кексовете – на онези бабините, дъхавите, ухаещи на домашен уют и топлина, които бяха неизменна част от детството ни е за които всички пазим мили спомени. Те бяха неизменнотосладко тестено изделие, изпичано в кръгла или продълговата форма, съдържащо ядки, сушени плодове, защото това бяха най-лесните и бързи за приготвяне десерти. 

Въпреки че в града майсторките на кекса са много, за участие в конкурка се „престрашиха“ 14 участници, сред кексовете имаше както традиционни, сладки, така и два солени кекса.

Майстори-кулинари от град Вършец, София и Своге предоставиха за оценка своите печива, а творенията им бяха дегустирани и оценени от жури с председател Иван Христов – майстор готвач и членове: Росица Петрова – главен готвач и Венцислав Радевски – собственик на „Мандра Вършец“, с чиято финансова подкрепа Община Вършец организира този превървал се вече в традиционен конкурс.   

Кексовете бяха оценявани по три основни показателя: красив външен вид, трудоемкост при приготвянето им и вкусови качества.

При сладките кексове журите присъди първото място на Миглена Алипиева, второто – на Савка Серафимова и трето – на Наталия Николова. Поощрителна награда бе връчена на Елеонора Димитрова.

При солените кексове имаше само две претендентки, като наградите си поделиха Наталия Николова (първо място) и Първолета Ангелова (второ място).

За всички победители в конкурса бяха осигурени награди – ваучери на стойност от 50 до 100 лева за покупка на млечни продукти от фирмените магазини на „Мандра Вършец“.

Докато журито заседаваше, публиката се забавлява с изпълненията на младата народна певица Рафаела Паскалева от НЧ „Просвета-1935“ – с. Спанчевци.

Изложбата завърши с безплатна дегустация от зрителите на всички кексове.

Намеренията на организаторите на кулинарния фестивал са той да продължи да се развива и разширява във времето, като тематиката му всяка година бъде различна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: