Аюрведичното хранене с нов прочит в съвременната диетология

Аюрведичното хранене с нов прочит в съвременната диетология Снимка: ayurtimes.com

Напрегнатият съвременен начин на живот и хранене все по-често се определят като основни причини за увеличаването на хранителните разстройства и най-вече на едно все по-разпространяващо се състояние, наречено "Синдром на раздразнените черва".

В търсене на решение науката се връща към редица традиционни хранителни практики, доказали от хилядолетия благотворното си действие за здравето ни. Един такъв модел е храненето по нормите на индийската традиционна лечебна система Аюрведа. Учените са извлекли трите универсални правила, които можете да въведете лесно в ежедневието си, твърди DW.

Първо и преди всичко, благотворното действие на аюрведичния хранителен модел може да се изрази с три думи – редовен хранителен режим. Придържането към един ритмичен хранителен модел е ключовото предимство на аюрведичния хранителен подход. Той включва няколко прости правила.

Първо, според природния часовник, основното ви хранене трябва да бъде обедът, по-точно – времето, когато слънцето е в апогея си във вашата географска област. Тогава капацитетът на храносмилателната система е в силата си и е логично да я натоварите с най-големия за деня прием на храна. Закуската е лека, дори може да се пропусне, вечерята също е лека и въпреки тов, не лягайте с пълен стомах, припомнете си забравената практика за малка разходка след вечеря. Принципно, всички хранения изключват преяждането, определете порциите, които ще ви заситят, без да ви претоварят. И нещо важно – когато се храните, правете само това, не разсейвате сетивата си с телевизия или сърфиране в интернет.

Второ – яжте топла храна. Можете да прибавите и зрели плодове, дори ако е подходящо, можете и тях да приготвите на пара. Чрез приема на топла храна улеснявати храносмилтелната си система, като поемате част от работата ѝ. Това позволява по-пълноценно и по-лесно абсорбирне на хранителните съставки от организма. Опитайте се всяко от храненията ви да включва всички вкусове – сладко, солено, кисело, горчиво, пикантно.

И трето правилопродуктите и приготвянето им са от ключово значение. Аюрведичното хранене залага на пресни, непреработени храни. Независимо от къде ги купувате, продуктите трябва да са чисти, в смисъл без добавки, подобрители, оцветители, емулгатори. Аюрведичното хранене изключва готовите и консервираните храни за сметка на хранителни и лесносмилаеми продукти и растителни мазнини. 

Едно малко допълнение – след консултация със специалист, ползвайте билки и подправки, подходящи за индивидуалните ви оплаквания по отношение на храносмилането. Ментата например е универсална подправка, успокояваща храносмилателната система. Други подправки са подходящи при стомашни разстройства, трети – при тежест в стомаха и т.н. 

Много добри съвети по отношение на хранителния план, приоритетните продукти, рецепти и подправки ще намерите в изобилието готварски книги за хранене по принципите на Аюрведа. Разбира се, не е лесно да приложите всичко, но ритмичният хранителен режим с трите му основни правила са добро начало, за да се радвате на добро здраве. Хранителният модел на Аюрведа доказва предимствата си чрез редица най-нови научни изследвания, а ако се вгледате, ще забележите и сходството му с множество здравословни традиционни хранителни практики.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: