Как се прави „Великденска жена” с 96 жълтъка

Как се прави „Великденска жена” с 96 жълтъка Снимка: haps.pl

Без т. нар. бабка” (жена на полски), Великден в Полша е немислим без вековния сладкарски специалитет

Традицията се поддържа в цялата полска диаспора по света. Поляците в САЩ замесват в тестото шоколад, ядки или стафиди. Полските общности във Франция и Италия сервират сладкото лакомство обилно полято с лькьор. В Полша разновидностите са с най-различни добавки, включително солена и подлютена „картофена бабка”.. 

Навсякъде обаче основните класически съставки са брашно, захар, мая и по 400 г масло и 96 жълтъка на всеки килограм брашно. .Съвременните готварски сайтове предлагат и по-скромен вариант с 6 жълтъка на 500 г брашно.

Оригиналната рецепта се приписва на популярна полска авторка на готварски книги от края на XIX век, които чудесно илюстрират живота и традициите в Полша. Така например, за да покажат превъзходството си, богатите полски домакинства са подправяли бабката с най-скъпата подправкашафран, накиснат във водка.

Да се направи бабка не е лесно – брашното се пресява, чупят се купищата яйца, жълтъците им се отделят, след това тестото се меси дълго и втасва няколко пъти, като кухнята се обезопасява от всякакво течение  Печенето също е тънкост, защото пухкавата смес лесно може да изгори – или отвътре да остане недопечена. 

Някои казват, че названието „бабка” идва от сравнението на женския темперамент с финото и много капризно тесто. Може да се намери връзка и с факта, че докато се приготвя бабка, в кухнята не се допускат мъже, защото тестото може да спадне. Ограничителният режим за силния пол продължава и след изпичането на бабката, която изстива върху възглавници, докато в кухнята само се шепне - отново за да не спадне капризният сладкиш от шума.

Но защо толкова много жълтъци? „Яйчните жълтъци действат като естествен набухвател“, казва съсобственик на известна варшавска пекарна, която предлага бабка, приготвена по оригиналната рецепта, т.е., с 96 жълтъка. Освен това, заради високо съдържание на мазнини и емулгатори, жълтъците правят сладиша по-дълготраен и без консерванти.

Освен кулинарно удоволствие, да сервирате бабка и днес е знак за престиж и привързаност към националните традиции, както показва отличният великденски оборот на днешните пекарни, предлагащи деликатеса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: