Дуели в кухнята

Дуели в кухнята Снимка: choice.npr.org

Прочутият майстор-готвач Гордън Рамзи препоръча на кулинарен критик да си намери истинска работа

Репликата получи Джей Рейнър, редовен рецензент на Masterchef във версията на ВВС. Рейнар разкритикува стила на Рамзи като водещ на най-новото кулинарно шоу Future Food Stars, което тръгна по ВВС в началото на март. Знаменития майстор готвач, носител на множество награди Michelin, често предизвиква драматични сблъсъци с участниците, довеждащи някои от тях до сълзи.

По този повод Рейнар туитира: „Това ли е всичко, което можете, Гордън Рамзи? Да крещите на хората, да ги ругаете, да ги унижавате, да ги карате да плачат?” 

След по-малко от половин час 55-годишният Рамзи отговори: „Джей, твоята професионална работа е да се тъпчеш на гърба на страхотни готвачи. Кога ще си намериш истинска работа? Довиждане".

Социалните мрежи подеха дискусията. Един потребител написа: „Честно казано не разбирам защо готвенето трябва да върви с токсична мъжественост. Не сте в армията, момчета, просто варите броколи”. Друг смята, че излишният драматизъм, омаловажаването на резултатите и униженията са досаден рекламен трик и се радва, че някой най-сетне го казва. 

Повечето зрители обаче са на мнение, че с поведението си Гордън Рамзи насърчава участниците. „Не съм видял викове, унижения или нещо подобно – Рамзи е страхотен” контрира друг зрител на популярното състезание.

10 Best Gordon Ramsay Quotes | Screen Rant
Снимка - screenrant.com

Рамзи и Рейнър не се сблъскват за първи път на тази тема, след като през 2018 критикът нарече поведението му „лъскав тормоз”, по повод клип в социалните мрежи, в който Рамзи крещи на кухненския си персонал, включително с епитети от типа „скъпоценна малка кучка” и коментари като „Това някаква шибана шега ли е?”

Тогава Рейнър за първи път пусна отровните си стрели по кулинарната знаменитост с коментара: „Какъв тъжен, неадекватен човек. Той вероятно е бил обект на насилие и малтретиране като млад готвач и смята, че това изгражда характера, но такова поведение няма място в ресторантьоската култура”.

Кариерата на добродушния на вид Рамзи е съпътствана от приливи и отливи на симпатия и отрицание от страна на британската общественост и собственото си съсловие. Така например, наскоро той разбуни духовете, като каза, че ковид е отървал света от „гадни ресторанти” и заяви, че обича Корнуел, но не понася корнуелците, откакто има къща в района.

Ресторантьорите обаче са доволни от реакцията му към Рейнър, тъй като до един смятат, че кулинарните критици просто живеят на гърба на ресторантите и използват всякакви честни и не толкова честни подходи, за да внесат напрежение сред персонала и още по-лошо – да толерират даден ресторант, очерняйки други, което в крайна сметка се отразява на клиентелата и приходите.

Има и трето виждане, че ресторантьорите прекаляват с изтъкването професията си като форма на висше изкуство, вместо да вложат повече усилия в създаването на здравословни хранителни навици сред обществото и да калкулират реалистично цените в ресторантите си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: