От днес ДФ "Земеделие" изплаща средства по схемата за обвързана подкрепа

От днес ДФ "Земеделие" изплаща средства по схемата за обвързана подкрепа Снимка: pixabay

Държавен фонд "Земеделие" започна изплащането на средствата по схемата за обвързано подпомагане за Кампания 2020. За животните, отглеждани в планинските райони, около 2000 фермери вече получиха общо 4 млн. лв.

Със заповед на министъра на земеделието са определени ставките за обвързаната подкрепа за животни в планинските райони за тази година. Стопаните на овце и кози ще получат по 70,17 лева за животно. 348 лева за животно е подпомагането за кравите.

За овце-майки и кози-майки в планински райони подпомагане получават 1 702 фермери. Разпределената между тях сума възлиза на обща стойност от 3,3 млн. лева (3 310 520 лв.). Право на подпомагане имат стопани със стада от 10 до 49 овце-майки и кози-майки заедно или поотделно.

Над 660 хил. лева (662 998 лв.) субсидии отиват за 260 стопани на млечни крави в планински райони. От нея ще се възползват фермери, които отглеждат от 5 до 9 млечни крави.

Всички животновъди, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за кампания 2020 година и са подали в заявлението си мобилен телефон за връзка, са получили есемес с напомняне, че трябва да докажат реализацията на мляко, млечни продукти и брой животни, съобщи БНР.

Градинарите, кандидатствали по схемата за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, следва да докажат произведената продукция в срок до 31 декември

Освен това фермерите, кандидатствали по двете схеми, трябва да продължат да отглеждат заявените за подпомагане животни най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: