Кулинари премериха уменията си в приготвянето на домашни погачи

Кулинари премериха уменията си в приготвянето на домашни погачи Снимка: Евелина Георгиева

Кулинарният фестивал е част от Празника на курорта, минералната вода и Балкана във Вършец

За втора поредна година в рамките на традиционния Празник на курорта, минералната вода и Балкана, Община Вършец  организира фестивал под надслов „Бабините гозби“. Кулинарната надпревара се проведе на 13 август в Боровия парк на Вършец, при „Горски кът“. 

 Тази година тематичното състезание бе посветено на хляба, който за българите е свещен и незаменим, той е характерна черта от националната ни идентичност, съхранена и предавана като наследство през поколенията. Хлябът олицетворява общуването, споделянето на ценностите, общите стремежи, дом, съдба, затова народът ни мъдро е казал: „Няма нищо, по-голямо от хляба!“

Многозначността на хляба си личи от това, че той е не само ежедневна и обредна храна, но и приготвянето му се свързва с най-съкровени и чисти послания, символи, които трябва да осигурят живот, плодородие, изобилие.

 Днес, въпреки технологичния прогрес и изменения бит на българина, той пак не сяда на трапезата си без хляб, приготвя с любов погачи и пити за всеки празник в живота си и традиционно продължава да посреща дори и най-високопоставените гости с хляб и сол.

 В конкурса бяха представени 12 погачи, сред традиционните солени имаше и една сладка погача. Десет майстори-кулинари от град Вършец, селата на община Вършец и от София предоставиха за оценка своите печива (две от претендентките участваха в конкурса с по две погачи).

Творенията бяха дегустирани и оценени от жури с председател Иван Христов – майстор готвач и членове: Росица Петрова – главен готвач и Венцислав Радевски – собственик на „Мандра Вършец“ и спонсор на конкурса. Погачите бяха оценявани по три основни показателя: външен вид, трудоемкост при приготвянето им и вкусови качества.

Поради голямата конкуренция и трудния избор на журито, бяха присъдени две първи, две втори и две трети награди. Първото място си поделиха Десислава Славова от Вършец и Наталия Николова от София. И двете дами участваха в конкурса с по две погачи.

За всички 6 победители в конкурса бяха осигурени награди – ваучери на стойност от 50 до 100 лева за покупка на млечни продукти от фирмените магазини на „Мандра Вършец“.

Докато журито заседаваше, публиката се забавлява с изпълненията на младата народна певица Беатрис Русанова към НЧ „Иван Вазов“ – гр. Берковица.

Намеренията на организаторите на кулинарния фестивал са той да продължи да се развива и разширява, като тематиката му всяка година бъде различна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: