
Сладка световна титла за Италия
- Хлебари и сладкари
- Текст:

Първенството, проведено през уикенда в Лион, отреди второто място на майсторите сладкари от Япония и третото - на отбора на домакините от Франция. Екипът на Чили получи специална награда за отборен дух, а наградата за устойчивост и нулеви отпадъци отиде в Швейцария.
Освен трофеите си, първите три отбора получиха и парични поощрения в размер от € 21 000 за Италия и съответно по € 12 000 и € 6000 за Япония и Франция.
Финалистите в Лион са преминали през национална и континентална селекция, за да достигнат до първенството, на което показаха майстроството си в рамките на 10 часа, разпределени в пет кръга - два за визия и три за вкусови качества.
Последното издание на Coupe du Monde de la Pâtisserie избра за свое мото „Партньорства и екосъзнание” и постави изискването за натурални вкусове, забранявайки всякакви добавки като оцветители и бляскави посипки (E172).
Както във всички състезания, след бронзовата титла идва четвъртото място, заето от отбора на Великобритания. Подозирайки пост-брекзит отношение, британците са доволни от себе си, но не и от класирането: „Беше по-лошо и от Евровизия”, заяви капитанът на отбора им пред Euronews и призова за прецизиране на правилата в борбата за сладката световна купа, критикувайки директно някои подходи на старите си конкуренти от Апенините.
Французойката Доминик Крен беше един от съдиите в тазгодишното първенство. Тя е собственик салон за сладкиши в Сан Франциско и за момента е единствената жена от бранша в САЩ, окичила се с три звезди Мишлен. Нейната оценка за победителите от Италия обобщава качествата, които се изискват днес от майсторите сладкари:
„Когато видях италианския десерт, имах чувството, че ми говори, разказва една много важна история за връзката на човека с природата. Едно е да владеете страхотна техника, но за какво ви е, ако зад нея няма история, ако не казва кои сте?"

Италианската тройка в състав Масимо Пика, специалист по шоколад, Лоренцо Пука, специалист по захар, и Андреа Рестуча, специалист по сладолед, спечели надпреварата с талант и креативност, създавайки не просто сладкиши, а „произведения на изкуството, посветени на природата”, эаяви президентът на Италианската национална асоциация на сладкарите и подчерта, че страната му печели титлата за трети път.
Това едва ли е изненада, предвид старата италианска традиция в сладкарството, която превръща дори и най-малката сладкарничка на Ботуша в социално пространство, предлагащо удоволствия за вкуса и очите. Сладкарското майсторство е част от италианската история, отражение на италианския темперамент с пристрастието му към хубавите неща и способността да им се насладите в приятна компания.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
