Сладка световна титла за Италия

Сладка световна титла за Италия Снимка: italy24news.com

След футболното злато италиански екип сладкари грабна трофея на Световния шампионат за сладкиши (Coupe du Monde de la Pâtisserie).

Първенството, проведено през уикенда в Лион, отреди второто място на майсторите сладкари от Япония и третото - на отбора на домакините от Франция. Екипът на Чили получи специална награда за отборен дух, а наградата за устойчивост и нулеви отпадъци отиде в Швейцария.

Освен трофеите си, първите три отбора получиха и парични поощрения в размер от € 21 000 за Италия и съответно по € 12 000 и € 6000 за Япония и Франция. 

Финалистите в Лион са преминали през национална и континентална селекция, за да достигнат до първенството, на което показаха майстроството си в рамките на 10 часа, разпределени в пет кръга -  два за визия и три за вкусови качества.

Последното издание на Coupe du Monde de la Pâtisserie избра за свое мото „Партньорства и екосъзнание” и постави изискването за натурални вкусове, забранявайки всякакви добавки като оцветители и бляскави посипки (E172). 

Както във всички състезания, след бронзовата титла идва четвъртото място, заето от отбора на Великобритания. Подозирайки пост-брекзит отношение, британците са доволни от себе си, но не и от класирането: „Беше по-лошо и от Евровизия”, заяви капитанът на отбора им пред Euronews и призова за прецизиране на правилата в борбата за сладката световна купа, критикувайки директно някои подходи на старите си конкуренти от Апенините.

Французойката Доминик Крен беше един от съдиите в тазгодишното първенство. Тя е собственик салон за сладкиши в Сан Франциско и за момента е единствената жена от бранша в САЩ, окичила се с три звезди Мишлен. Нейната оценка за победителите от Италия обобщава качествата, които се изискват днес от майсторите сладкари: 

„Когато видях италианския десерт, имах чувството, че ми говори, разказва една много важна история за връзката на човека с природата. Едно е да владеете страхотна техника, но за какво ви е, ако зад нея няма история, ако не казва кои сте?"

World patisserie champions: Italy take the crown in Lyon - Italy News
Снимка - italynews.online

Италианската тройка в състав Масимо Пика, специалист по шоколад, Лоренцо Пука, специалист по захар, и Андреа Рестуча, специалист по сладолед, спечели надпреварата с талант и креативност, създавайки не просто сладкиши, а „произведения на изкуството, посветени на природата”, эаяви президентът на Италианската национална асоциация на сладкарите и подчерта, че страната му печели титлата за трети път. 

Това едва ли е изненада, предвид старата италианска традиция в сладкарството, която превръща дори и най-малката сладкарничка на Ботуша в социално пространство, предлагащо удоволствия за вкуса и очите. Сладкарското майсторство е част от италианската история, отражение на италианския темперамент с пристрастието му към хубавите неща и способността да им се насладите в приятна компания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: