Премиерът на Нова Зеландия предлага четиридневна работна седмица като начин да помогне на икономиката

Премиерът на Нова Зеландия предлага четиридневна работна седмица като начин да помогне на икономиката Снимка: Photo by Bench Accounting on Unsplash


Четиридневната работна седмица е предложена като начин за подобряване на баланса между работата и живота. Сега това е тласък от лидера на Нова Зеландия, който наскоро повдигна идеята като такава, която може да помогне на икономиката вследствие на пандемията на коронавирус.

Във видео във Facebook, публикувано по-рано тази седмица, премиерът Джасинда Ардерн сподели предложението, докато обсъждаше начините за възраждане на вътрешния туризъм в страната. През последните няколко месеца коронавирусната криза принуди хората по света да обявят локдаун и да съкратят глобалното търсене на пътувания.

Има много хора, които предполагат, че трябва да имаме четиридневна работна седмица. В крайна сметка това наистина е между работодатели и служители", каза Ардерн.

Това може да даде на местните пътници „гъвкавост по отношение на пътуването и отпуската им", добави тя. Ардерн отбеляза, че 60% от туристическата индустрия на Нова Зеландия идва от местни жители.

Има много неща, които научихме за [коронавируса] и това е именно тази гъвкавост на хората, които работят от дома, производителността, която може да бъде изтласкана от това", продължи тя.

Премиерът насърчи работодателите да обмислят възможността за по-гъвкаво работно време - включително работа от вкъщи и въвеждане на по-дълги часове за по-малко дни - ако е възможно, „защото това със сигурност би помогнало на туризма в цялата страна“.

Четиридневните работни седмици станаха по-популярни напоследък, тъй като работодателите проучват дали по-строгият график може да повиши производителността.

Идеята за алтернативен работен график е позната на правителството на Нова Зеландия. От 2018 г. няколко правителствени агенции са се регистрирали за програма, наречена „гъвкава работа по подразбиране“, която насочва работодателите да дават повече свобода на работниците си по различни начини.

Макар от всяка участваща агенция да зависи как да изглежда това споразумение, правителството очерта няколко възможности - включително да позволи на хората да приемат по-кратки работни седмици, „като 40 часа за четири дни или деветдневна в рамките на две седмици“.

През 2018 г. новозеландската компания Perpetual Guardian, която помага на клиентите да управляват своите завещания и имоти, също проведе двумесечно изпитание на концепцията. Фирмата заяви, че е толкова успешна, че иска да я направи постоянна.

Работейки само четири дни в седмицата, всички служители отчитат по-висока производителност, по-добър баланс между професионален и личен живот и намален стрес, според фирмата, която има около 240 служители.

Това беше просто теория, нещо, което мислех, че искам да опитам, защото исках да създам по-добра среда за моя екип - заяви тогава основателят Андрю Барнс пред CNN Business. - Те надхвърлиха най-смелите ми мечти."

Големите фирми на други места също започват да приемат идеята. Миналата година Microsoft (MSFT) се зае с идеята, като екипът на компанията в Япония експериментира, затваряйки офисите си всеки петък през август и предоставяйки на всички служители допълнителен почивен ден всяка седмица.

Резултатите бяха обещаващи: макар че времето, прекарано на работа, бе намалено драстично, производителността - измерена с продажби на служител - се повиши с почти 40% в сравнение със същия период на предходната година, заявиха от компанията.

В резултат на това Microsoft обяви, че ще продължи с друг експеримент в Япония, а също така помоли други компании да се присъединят към инициативата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: