Голям е шансът да удължите живота си с елементарна физическа активност всеки ден

Голям е шансът да удължите живота си с елементарна физическа активност всеки ден Снимка: inc.com

Ново проучване установи, че само 20 - 25 минути умерена до интензивна физическа активност на ден компенсират повишените рискове за здравето при „седящо” ежедневие

Публикацията в British Journal of Sports Medicine е страхотна новина за милиони хора, които в наши дни прекарват около 9 – 10 часа на ден седнали, включително на работа. Проучването си е поставило за цел да изследва дали умерената до интензивна физическа активност променя връзката между заседналия начин на живот и смъртността. 

Анализите обобщават данни от четири проучвания, проведени в Норвегия, Швеция и САЩ между 2003 и 2019 г., с участието на близо 12 000 души на възраст над 50 години, 50.5% от които жени. Физическата активност на всеки от участниците е проследявана най-малко две години чрез акселерометрия на тазобедрената става. Като съпътстващи фактори са отчитани също полът, нивото на образование, теглото, ръстът и обстоятелства като тютюнопушене, употреба на алкохол и медицинско състояние. 

Резултатите от проучването сочат, че хората, които прекарват повече от 12 часа на ден в седнало положение са в 38% по-висок риск от смърт, в сравнение с тези, които седят 8 часа на ден. Добрата новина е, че тази разлика може да се компенсира с около 22 минути умерана до интензивна физическа активност дневно. Ако прибавите още 10 минути движение, рискът от смъртност пада с 15%, при условие, че намалите „седящото” време под 10 часа и половина. Ако работата и битът ви не позволяват по-малко от 12 часа на ден седене, тогава трябва да увеличите още времето на физическа активност.

Проучването подчертава колко е просто да компенсираме физическите щети от преоблодаващия днес обездвижен начин на живот. Авторите му призовават – раздвижете се, „занулете” негативите от продължителното заседяване на бюрата и пред компютрите, отделете само 25 минути на ден за здравето си

Benefits of Walking to Work
Ходете на работа пеш, снимка - businessinsider.com

Важно е да се припомни, че физическа активност не означава непременно специално време за упражнения или фитнес. Добро начало е да ходите пеша на работа. Ако ползвате обществен транспорт, подминете „вашата” спирка и използвайте следващата, или пък слезте по-рано. Ако обаче ползвате колата си, решението е ваше, но не забравяйте, че изминаването на около километър пеш на отиване и още толкова на връщане вече променя играта

На работа избягвайте асансьора и се възползвайте от всяка възможност да станете от бюрото, да се качите до горния етаж по стълбите, или да слезете до партера и да излезете за няколко минути навън. Споделете с колегите си колко е важно да се движите – така никой няма да ви гледа накриво, ако правите на всеки час няколко клека до бюрото си, а и интернет е пълен с идеи за упражнения в офиса. 

Много компании оценяват значението на физическата активност за здравето на служителите си и от там – за производителността и ефективността на работата в офиса, така че предлагат условия за кратко раздвижване и открити пространства за кафе-пауза на въздух, разбире се,  без да пушите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: