Ще ни направи ли изкуственият интелект по-лоши хора?

Ще ни направи ли изкуственият интелект по-лоши хора? Снимка: medium.com

Служители използват технологията тайно, без да разкриват източника на внезапната си ефективност

Откакто OpenAI стартира ChatGPT през ноември 2022 г., много компании се опитват да предотвратят използването на чатбота на работното място, тъй като се безпокоят от изтичане на данни и корпоративни тайни, интересни за конкуренцията, коментират BBC, NBC, New York Post и други големи медии. И все пак много служители са пристрастени и дори зависят от технологията, оценявайки я като конкуретнто предимство пред колегите си, които не са „на ти” с изкуствения интелект (ИИ).

„Тези практични инструменти улесняват живота – вместо да преглеждате няколко източника, ChatGPT ви предоставя обобщената информация за няколко минути, което облекчава когнитивното натоварване”, хвали се в специален форум служител. Друг казва, че ChatGPT е променил работния му ден за една нощ: „Зададох технически въпрос за моята докторска дисертация и получих отговор, който не бих намерил, без да се консултирам с множество високопрофилни специалисти”.

С ChatGPT ежедневни задачи като изследване на научни теми, събиране на източници и изготвяне на презентации за клиенти, внезапно станаха леки. Единствената уловка е, че използването на ChatGPT трябва да остане строго пазена тайна, което не е особено трудно например при дистанционна работа. 

„Имах значително конкурентно предимство пред моите колеги – работех много по-бързо, а те не разбираха как го правя. Мениджърът на отдела беше много впечатлен и каза, че ще ме представи на ръководството”, споделя служител, който по думите му, вече не може без ИИ

Независимо дали технологията е изрично забранена или силно неодобрявана, много служители използват дискретно  генеративни ИИ-инструменти. В проучване на професионалната социална мрежа Fishbowl от февруари 2023 г., 68% от 5067 респонденти, които са използвали ИИ на работа, казват, че го правят тайно от шефовете си, а ако работодателят не го забранява, крият от колегите си, че използват ИИ, което разбира се, разбива възпитаваната от десетилетия практика на екипна работа.

„Все още няма установени норми за използването на ИИ и една от причините е, че ако машината върши част от задачите, означава да признаете, че не сте толкова добър в работата си, което естествено, не бихте искали”, казва служител с опит в прикриването на помощта от ИИ. 

Do AI ChatBots Make it Easier for Employees to Secretly Hold Multiple Jobs?  - HR Daily Advisor
ИИ става част от конкуренцията на работното място, снимка - hrdailyadvisor.blr.com

В резултат на това се появяват форуми, в които служители обменят стратегии как да поддържат „стандартен” служебен имидж, но да използват ИИ. Споделя се опит за заобикалянето на забраните, за маскиране на ИИ като работен инструмент, за добавяне на екран за поверителен достъп или просто чрез ChatGPT, инсталиран тайно в персоналната служебна телефонна линия или за по-сигурно - в личния телефон. 

Според проучване на BlackBerry от август 2023 г. обаче, от 2000 работодатели и мениджъри, 75% обмислят или прилагат забрани за използване на генеративни ИИ-приложения, като 61% предвиждат постоянни или поне дългосрочни мерки

Но според експерти, това може да има и обратен ефект: „Замисълът при инструментите с ИИ е да станат част от опита на служителите, така че ограничаването може да доведе до разочарование и търсене на работа, която позволява използването на ИИ“.

Междувременно, спектърът на помощен ИИ се разширява, например с платформата Perplexity - генеративен ИИ, който дори по-добре от  ChatGPT отговаря на много широк кръг въпроси в реално време, като цитира източниците. 

Статистици смятат, че Perplexity вече се използва по-често от Google – засега тайно от работодатели и шефове. Но тези, които го правят, казват, че си струва малкото неудобство да се крият и да не споделят ресурси с по-широк кръг колеги, запазвайки предимството си. 

Ясно е, че ИИ ще промени живота ни, но явно ще промени и ценностите ни – и може би не в добра посока. ИИ ни предоставя лесни възможности  да лъжем или поне да не казваме истината, да се представяме различни от това, което сме, да проявяваме себичност, дори подлост. Друг въпрос е дали използвайки за всичко ИИ, мисленето ни няма да закърнее дотолкова, че да станем уязвими.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: