Кой лекува пациентите на починали лекари

Кой лекува пациентите на починали лекари Снимка: pixabay.com

Често пациентите случайно разбират, че са останали без личен лекар. Повечето от тях не знаят как да постъпят. Например, наскоро четирима лични лекари от Пловдивска област загубиха битката с COVID-19, а пациентите им сега остават без медицинска грижа.

"Трагична е ситуацията, съболезнования изказваме на близките на починалите, пациентите също страдат, тъй като тепърва трябва да сменят лекаря, при който са били дълги години, който единствено познава добре състоянието им", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Колегите на починалите общопрактикуващи лекари обаче не могат автоматично да поемат пациентите им. 

Според официалната статистика всеки личен лекар се грижи средно за 19 пациенти с коронавирус. Реалният им брой обаче е три пъти повече, тъй като в официалните данни не влизат антигенните тестове.

Проблеми възникват и при издаването на болнични листове например на карантинирани пациенти.

"Практически, към момента  трябва да се запишете при друг лекар, който въз основа на това предписание би могъл да издаде болничен лист и да разчита на милостта на НОИ да не предявят претенции за това, че към онзи момент, в който сте били под карантина, не сте били негов пациент.", поясни д-р Сотиров

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: