В Стара Загора отвори врати първата у нас ветеринарна болница

В Стара Загора отвори врати първата у нас ветеринарна болница Снимка: pixabay

В нея ще бъдат приемани всички видове животни, включително диви, както и животни, отглеждани в зоопарковете.

Първата в България ветеринарна болница започна денонощна работа. Тя е открита на територията на Тракийския университет в Стара Загора. В болницата ще се извършва лечебна дейност на най-високо равнище. Лечебното заведение ще разполага с клиники, обхващащи всички заболявания по животните, в това число и заразно-паразитни. Ще се лекуват абсолютно всички видове животни, включително диви, както и животни от зоологическите градини в страната.

Предвидено е болницата да извършва изключително висока експертиза с лаборатория, TV-ветеринарна медицина, мобилно обслужване и мобилна амбулатория с лабораторни комплекси. В нея ще се осъществяват също така и специализациите на ветеринарните лекари, нещо, което до този момент, според специалисти, не е правено никъде. Това ще позволи бъдещите ветеринари да получават подготовка на най-високо ниво.

Създаването на Ветеринарната болница стана възможно с приемането на промените в Закона за висшето образование през май 2020 г. и оттогава се работи по нейното изграждане. Това е първата по рода си ветеринарна болница на Балканите. Тя ще работи без почивни дни, 24 часа в денонощието и ще обслужва пациенти от цялата страна. В нея ще има клиника "Коне", клиника "Дребни животни", клиника "Продуктивни животни", Бърза помощ, Секция по заразни, паразитни болести и зоонози, Лабораторен комплекс.

По отношение на заплащането на услугите на пациентите, според ректора на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков, досегашните клиники към ВУЗ-а са поддържали най-ниските цени във ветеринарната практика, като същевременно са предоставяли най-компетентните решения.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: