Проучване: Изкуствен интелект-лекар се оказва по-състрадателен от хората

Проучване: Изкуствен интелект-лекар се оказва по-състрадателен от хората

И поставя правилно диагноза в 82% от случаите

Проучване на Google установи, че чатботът AMIE с изкуствен интелект (ИИ) превъзхожда реалните лекари при поставянето на медицински диагнози въз основа на текст и се оказва по-съчувстващ, отколкото хората.

За това съобщава The Register.

AMIE, което означава "Изследовател на медицинския интелектуален говор", анализира симптомите, описани от пациентите, задава въпроси и дори поставя диагнози.

В проучването участват 20 подставени пациенти с измислени заболявания. Те общуват с AMIE и с истински лекари, без да знаят с кого разговарят.

Резултатите показват, че по-голямата част от пациентите са отдали предпочитания на AMIE. Те смятат, че ИИ е по-съчувстващ от реалните лекари.

Точността на поставената от AMIE диагноза също е впечатляваща. Той правилно диагностицира пациентите в 82% от случаите, докато реалните лекари правят това при 77% от случаите.

Въпреки това, Google предупреждава, че това не означава, че чатботовете с ИИ скоро ще заменят лекарите.

Личните взаимоотношения между лекар и пациент, достъпът до нетекстови данни, като резултати от изследвания, и физическите прегледи, са важни аспекти от медицинската помощ, които чатботовете засега не могат да осигурят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: