Най-важното качество, което трябва да притежава добрият лекар

Най-важното качество, което трябва да притежава добрият лекар Снимка: Istockphoto

Силата на добрата дума – умението да вдъхнеш надежда и да подобриш настроението на пациента

В миналото лекарите не са имали дори стетоскоп. Докторът прегръщал пациента и слушал сърцето му с ухо. И наричал пациента „гълъбче" - а как другояче да наречеш някой, ако се сгушиш в него и го прегърнеш?

В онези времена лекарите не са разполагали с почти никакви лекарства. Нито с антибиотици, нито със сложни хирургически инструменти.

Но въпреки това пациентите им оздравявали. И ходели при лекаря, за да послуша той тоновете на сърцето и белите им дробове. А докторът освен това и затоплял ръцете си до камината, за да не докосва болния със студени ръце.

Може би затова пациентите оздравявали дори от чудовищни заболявания? И оживявали въпреки пълзящите навсякъде микроби и нехигиеничните условия?

Днес една моя позната отиде на лекар - и си дойде щастлива. Докторът й казал, че няма нищо страшно и че не е зле. Че организмът й е силен, а тялото - закалено. 

А камъчето, дето го има - е, какво пък, ще го понаблюдаваме, ще го понаблюдаваме. Съвсем скоро ще докарат и нов апарат, който раздробява камъчетата през кожата. Медицината сега се развива бързо и има огромен напредък. И почти не останаха неизлечими болести. Трябва да се храните правилно, скъпа - ето, ще ви напиша подробна диета. И трябва непременно да се разхождате. Но това лекарство ще купите - и то със сигурност ще ви помогне. Просто чудесно лекарство, а струва стотинки. И не се притеснявайте, вие сте здрава и силна жена. Направо цъфтите за своите 60 години. Всичко ще бъде наред. Напразно са ви изплашили негодници! Елате след две седмици; мисля, че вие вече ще сте оздравяла!

Познатата ми си тръгна щастлива. И се почувства прекрасно. С благодарност погледна цъфтящото си тяло в огледалото. И й се прииска да живее - дълго и щастливо.

Бехтерев казваше: след общуване с лекаря у пациента трябва да настъпи прилив на сили и подобряване на настроението.

Това е основният признак, че лекарят е добър професионалист. Дори и да не слуша с ухото си, а да оглежда органите ви с апарат. Но ви преглежда с внимание, любезно – така, сякаш ви прегръща с любов. И ви нарича „скъпа" или „гълъбче" - та нали това съвсем не е трудно.

Ето, това е една увлекателна история за добрия доктор. Който има апаратура, стетоскопи, лекарства, но тях сега ги имат всички. Този обаче освен всичко друго има и огромно, състрадателно и любвеобилно сърце. А това е най-важното, за да си добър лекар.

 

По материали на „Фитхакер"

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: