Лекар доказа вредата от бързата храна върху себе си

Лекар доказа вредата от бързата храна върху себе си Снимка: dailymail.co.uk

Лекар от Великобритания в продължение на четири седмици се е хранил само с фаст фууд и демонстрира тревожни резултати от своя експеримент

Това съобщава Daily Mail, като се позовава на документален филм на Би Би Си.

42-годишният лекар и телевизионен водещ Крис ван Тулекен разказва, че по време на експеримента не само качил  излишни килограми, но и изложил здравето си на значителен риск.

Започнах да мисля вяло и да спя лошо; въртях се в леглото поради тревожни мисли и страх от ежедневните дейности. Получих киселини и запек. Започнах да страдам от хемороиди" - оплака се той.

Но най-лошото от всичко бе, че мозъкът ми се пренастрои по такъв начин, сякаш страдах от наркомания."

Храната на лекаря включвала 80 процента  свръхпреработени храни. Най-просто казано човекът се хранил с фаст фууд с  различни добавки: емулгатори, стабилизатори, консерванти, Е-та, сухи вещества, ароматизатори.

По време на експеримента група изследователи наблюдавали здравето на Тулекен. Учените отчели промени в мозъка му и установили, че нездравословната храна превръща мъжа в хранителен наркоман.

Какво означава всичко това? Мозъкът ми ме тласкаше да търся само фаст фууд. Дори след като спрях да се храня по този начин, томографията показа, че новите връзки [в мозъка] все още работят. Изглеждаше така, сякаш не мога да поправя щетите, нанесени на мозъка ми. Сега съм програмиран така, че ми е все по-трудно да се откажа от нездравословна храна.
 

Tулекен признава, че в началото се  опитал да се храни в отделна стая, така че семейството да не последва примера му. Опитите обаче били неуспешни и скоро детето и съпругата му също започнали да ядат нездравословната храна, която  носел вкъщи.

Опитвах се да не преяждам“, отбелязва лекарят. „Ядях само когато бях гладен, което се случваше доста често."

В резултат на това британецът, който тежал почти 82 килограма, качил седем килограма само за месец. След експеримента, който приключил през октомври миналата година, мъжът се върнал към здравословната храна и натрупаните килограми започнали постепенно да изчезват. В момента лекарят е отслабнал до 87,7 килограма.

По материали на dailymail.co.uk

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: