Бананите, пясъкът, пчелите: ще живеем ли без тях в бъдеще

Бананите, пясъкът, пчелите: ще живеем ли без тях в бъдеще Снимка: bg.wikipedia.org

10 ресурса на границата на изчезването, без които животът ни би станал много по-труден.

Ресурсите на нашата планета непрекъснато се изтощават. Човечеството е съсредоточено основно върху тревогата от изчерпването на полезните изкопаеми като ключов природен ресурс. Съществуват обаче и други, не по-малко важни ресурси, които са на границата на изчезването. 

Популярното научно издание popmech.ru посочва Топ-10 ресурса, без които животът ни би станал много по-труден.

Банани

В света съществуват няколкостотин сортове банани, но повече от половината от световния експорт е един-единствен - Cavendish. Именно той в момента е застрашен от изчезване поради появата на инфекциозно заболяване, засягащо плантации в Азия, Африка и дори в Латинска Америка. 

Причина за заболяването е гъбичката tropical race 4 (TR4), която, освен всички негативни ефекти, има още една съществена особеност - може да се съхрани в почвата в продължение на десетилетия, което прави невъзможно отглеждането на банани на предишното им място. Ако генетиците и селекционерите не успеят да се преборят с инфекцията, на любителите на банани ще им се наложи да преминат към други, по-малко вкусни и по-скъпи сортове.

Нова музика

Най-голямата база данни на интернет ресурса Gracenote съдържа информация за 130 милиона песни от цял свят. За да ги прослушаме, ще са ни нужни 1200 години. В същото време експерти вече алармират, че мелодиите на европейската интонационна традиция са свършили още през 90-те години на миналия век, а всичко, което слушаме сега, са ремикси или реинкарнации на стари мотиви.

Вино

Заради глобалното затопляне, до 2050 г. най-старите лозя на Бордо, долината на Рона, Тоскана, Чили, Аржентина, Югоизточна Европа и долината Напа могат да станат напълно непригодни за отглеждане на винени сортове грозде. Поради повишаването на температурата гроздето узрява по-бързо и не успява да набере необходимите за виното вкусови качества. 

В допълнение евентуални засушавания също пречат на гроздето да узрее правилно. Експертите прогнозират в бъдеще намаляване на производството на вино със 70-75%, което ще доведе до сериозно повишаване на цените на виното в световен мащаб.

Хелий

Независимо че хелият е вторият най-разпространен елемент във вселената след водорода, на Земята този газ е сравнително малко. Добива се основно от природен газ, където съдържанието му е ниско, едва 7%. 

Поради уникалните си свойства (ниска температура на кипене, висока топлопроводимост и електрическа проводимост) хелият е незаменим в техниката. Експертите прогнозират, че до 2030 г. дефицитът му ще бъде около 75 милиона кубически метра.

Пчели

Смята се, че най-разпространените и полезни видове пчели са европейските медоносни пчели. Този вид е опитомен в Древния Египет. От зимата на 2006 г. популацията на пчелите в Европа и Америка бързо намалява. Явление с неустановена все още природа, наречено синдром на разрушаване на пчелните семейства, унищожава милиони пчели. 

Ако съкращаването на популацията на пчелите продължи със същите темпове, експерти прогнозират, че до 2035 г. тези насекоми ще изчезнат от лицето на Земята. Изчезването на пчелите от своя страна ще застраши цялата екосистема на планетата.

Медицински изотопи

Съвременната медицина е немислима без използването на радиоизотопи за диагностициране и лечение на различни заболявания (рак на костите, на мозъка, на бъбреците). Голяма част от всички диагностични изследвания в света се извършват с радиоактивния нуклид технеций-99, получен в специални ядрени реактори. 

В света подобно оборудване не е толкова много, така че всякакви ремонтни или профилактични дейности могат да застрашат живота на хората. Има и по-безопасен начин за получаване на технеций-99 - използване на ускорители на заредени частици. Но тази технология все още е слабо развита.

Хайвер

Есетровите риби съществуват на планетата повече от 200 милиона години, но през последно време бракониерите ги поставиха на границата на изчезването. 

Основният световен вносител на хайвер са САЩ (те заемат повече от 80% от общия оборот от около 100 милиона долара годишно). За да се запази и възстанови популацията на есетровите риби, властите в Русия забраниха износа на черен хайвер, а САЩ и ЕС въведоха забрана за внос. 

Това обаче доведе до бързо покачване на цените на хайвера на черния пазар - до $10 000 за килограм. Сега 85% (17 от 27 вида) есетрови породи са на границата на изчезването, а необмислените мерки само намаляват шансовете им за оцеляване.

Сардини

Още един вид риба, която скоро може да изчезне от рафтовете на супермаркетите, е сардината. Причината е, че този вид риби са много чувствителни към промените на температурата, а започналото през 90-години на миналия век постепенно охлаждане на тихоокеанските води намалява (макар и доста бавно) популацията. В дългосрочен план това може да доведе до пълното изчезване на сардините.

Антибиотици

Антибиотиците не изчезват, те просто стават неефективни. Подобно на всички живи организми на Земята, микробите непрекъснато еволюират, придобивайки имунитет към антибиотиците. Всяка година стотици хиляди хора умират от невъзприемчиви към антибиотиците микроби. Фармацевтичните компании обаче, движени от своите търговски интереси, са склонни да инвестират в по-печеливши проекти, като например в разработването на лекарствени средства против ангина.

Пясък

В бъдеще е възможно пясъчните плажове да изчезнат почти напълно. Причините за това могат да бъдат няколко: повишаване на морското равнище, увеличаване на активността на ураганите и бурите, масивната ерозия, причинена от голямата плътност на застрояване на бреговата ивица. 

Пясъкът от пустините не може да бъде докаран до плажовете, тъй като пустинният пясък е много по-фин (дребнодисперсен) и няма да може да се задържи дълго на брега. Ето защо на човечеството ще му се наложи да измисли начини за запазване на пясъчните плажове от изчезване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: