Откриха способ за спасяване на милиони хора от неизлечими болести

Откриха способ за спасяване на милиони хора от неизлечими болести Снимка: https://theplosblog.plos.org

Учени от Университета в Куинсланд, Австралия, са открили механизъм, чрез който бактериите си обменят гени на резистентност към антибиотици. Резултатите от научната работа, публикувана в списание Nature Microbiology, ще помогнат да се предотврати смъртта на милиони хора от неизлечими бактериални инфекции.


Специалистите са изследвали плазмидите - пръстеновидни молекули на ДНК, отделени от хромозомите и способни да се възпроизвеждат самостоятелно. Много плазмиди носят между 10 и 15 гени, които причиняват резистентност към антибиотици и могат да бъдат предавани от една бактерия на друга, разпространявайки ДНК. Учените са идентифицирали гените, кодиращи компонента, който е отговорен за регулирането на процеса на пренос на плазмиди от една клетка в друга.

 

Биолозите изследвали кристалната структура на компонента и изяснили как той се свързва с ДНК и активира транскрипцията на други гени, участващи в предаването. В бъдеще това ще позволи да се предотврати предаването на плазмиди, спирайки разпространението на устойчивите към антибиотици щамове.

 

Експертите смятат, че до 2050 г. резистентните към лекарства микроорганизми, в това число и супербактерии, ще причинят смъртта на 10 милиона души. Почти всеки човек на Земята се е сблъсквал с бактерии, невъзприемчиви към какъвто и да е антибиотик, и в повечето случаи се е налагало да подбере друг подходящ и ефективен антибиотик, който все още действа. Една от причините за нарастващата резистентност на бактериите към антибиотиците е злоупотребата с антибактериални препарати, а така също и пренебрегване на пълния курс на лечение и опити за лечение на вирусни инфекции с антибиотици.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: