Финиковите палми - ефективно оръжие в борбата против екологичните проблеми в арабския свят

Финиковите палми - ефективно оръжие в борбата против екологичните проблеми в арабския свят Снимка: https://www.pikist.com

Тези непретенциозни дървета могат да помогнат за намаляване на замърсяването, засушаването и глобалното затопляне.

Финиковите палми виреят прекрасно в суровия климат на пустинните арабски страни, което подчертава тяхната роля в решаването на многобройните екологични проблеми, възникнали през последните десетилетия в този регион на света.

 

Какви са аргументите в полза на това, че палмата е ефективен начин за тяхното решаване?

 

Палмите в борбата срещу опустиняването

 

Опустиняването (дезертификацията) е процес на деградация на земята, при която един относително сух регион става все по-сух, обикновено губейки водните си басейни, флората и фауната, което води до намаляване на биоразнообразието. Опустиняването предполага унищожаване на горния почвен слой, след което той става неподходящ за селскостопански дейности и за поддържане на живота на хората и животните.

 

Опустиняването е засегнало около 68% от общата площ на арабските държави, което представлява приблизително 28% от всички пустинни територии в света. Този плашещ показател превръща опустиняването в една от основните екологични заплахи, пред които са изправени арабските страни днес.

Финиковите палми могат да бъдат истинско оръжие в борбата срещу опустиняването, тъй като те са с висока степен на адаптивност към суровите климатични условия. Освен това палмите са изключително непретенциозни, не изискват много вода, особено ако се използват съвременни методи за напояване, устойчиви са на засушаване и високи температури и лесно се адаптират към климатичните промени.

 

Фиинковата палма притежава особени характеристики, благодарение на които може да помогне в борбата срещу опустиняването. Корените й прорастват дълбоко в земята, устремявайки се на голямо разстояние както във вертикална, така и в хоризонтална посока, докато достигнат до влажни участъци на почвата.

 

Финиковите палми имат перести листа, а стволът им, започвайки от средата, е покрит с восъчен слой в надлъжно направление. Кората е с люспеста форма и долната част е обърната нагоре, за да се намали загубата на вода при изпарението.

 

Освен това върху палмовите листа има малки устица (лат. Stoma), които са разпределени по цялата повърхност по такъв начин, че да се намалява загубата на влага. В долната част на листата броят на устицата е по-голям, отколкото в горната част.

 

Благодарение на всички тези характеристики финиковата палма е подходяща за създаване на растителни зони, устойчиви на опустиняване. Това ще способства за решаването на екологичните проблеми на арабските страни.

 

Зелен пояс около градовете

 

В контекста на продължаващата урбанизация и увеличаването на гъстотата на населението в градовете през последните десетилетия, пред страните от региона възникна нова екологична заплаха. Става дума за замърсяване и намаляване на зелените площи в градовете и замяната им с бетонни сгради, което накара много страни да приветстват идеята за създаване на зелени пояси.

 

Това са плътни и гъсти зелени площи около градовете, които поглъщат замърсяванията и представляват един вид „бели дробове" за населените места. Те също допринасят за решаването на проблема с опустиняването в повечето арабски държави.

 

Височината и здравината на палмите ги прави също така подходящи за използване като буфери по време на пясъчни бури, които често се стоварват над арабските градове. В Ирак вече имаше зелени пояси от палмови горички, но всички те бяха унищожени в резултат на войните или от булдозери в процеса на разширяване на градовете.

Палмите и глобалното затопляне

Дърветата поглъщат въглероден диоксид, след което той се преработва и се превръща във вещество, образуващо кората и други тъкани. Според изследванията най-доброто решение на проблема с глобалното затопляне е залесяването на големи площи по целия свят.

 

Температурите в арабските градове достигат много високи стойности. Горещините са проблем на много градове, особено на по-големите, в които улиците и тротоарите, покрита с асфалт, поглъщат и задържат топлината през целия ден, а през нощта тя се издига в горните слоеве на атмосферата, което обикновено води до още по-голямо повишаване на температурата.

 

Според изследване на учени от Университета в Уисконсин засаждането на дървета по улиците и тротоарите може да бъде ефективен начин за намаляване на температурата.

Ако се върнем към палмите, то те създават сянка и предпазват от горещите ветрове през лятото, което може да се счита за най-доброто решение за озеленяване на улиците в арабските градове. Ако се засадят палми в пустинните райони в покрайнините на населените места, това пък ще спомогне за създаване на нови зони за отглеждане на земеделски култури, тъй като палмите осигуряват защита на дърветата и на другите растения, засадени близо до тях. Палмата действа като вид чадър, който ги предпазва от слънцето. Почвата в палмовите горички  може да се използва и за отглеждане на полски култури, зеленчуци и овощни дървета.

 

Палмата като тор за почвата

 

Ползите от палмите за екологията не се ограничават само до защита от горещините и предотвратяване на опустиняването. Една палма дава около 100 килограма листа годишно. Тази листна маса има високо съдържание на хранителни вещества и органични материали, които могат да бъдат превърнати в компост. Това е висококачествен тор, който може да се използва в селското стопанство. Той също така е екологичен продукт, който се получава чрез рециклиране на отпадъците, като по този начин се избягва изгарянето им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: