Метеоролози прогнозират промяна на климата в близките пет години

Метеоролози прогнозират промяна на климата в близките пет години Снимка: pixabay

Метеоролози са стигнали до извода, че на всеки следващи пет години средната годишна глобална температура ще бъде поне един градус по Целзий над доиндустриалното ниво. Смята се, че в бъдеще затоплянето може да достигне 1,5 градуса годишно.

Средната температура в света вече се е повишила с 1 °C в сравнение с годините 1850-1900, сочи прогноза на Световната метеорологична организация.

Уточнява се, че последните пет години са били най-топлите в сравнение с последните петилетки. Метеоролози прогнозират, че през 2020-2024 г. в почти всички райони на Земята ще бъде по-топло отпреди. Сушата ще засегне много части на Южна Америка, Южна Африка и Австралия.

Когато правят прогноза, метеоролозите вземат предвид естествените колебания и влиянието на човека върху климата, но последната прогноза не отчита намаляването на атмосферните емисии по време на пандемията от коронавирус.

Учените смятат, че поради „дългия живот" на въглеродния диоксид в атмосферата, намаляването на емисиите тази година няма да доведе до особено намаляване на концентрацията му.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: