Човечеството навлиза в спирала на самоунищожение

Човечеството навлиза в спирала на самоунищожение Снимка: https://pixabay.com/

Бедствията могат да бъдат предотвратени, но само ако страните инвестират време и ресурси, за да разберат и снижат рисковете

Човечеството страда от „нарушено възприемане на риска“, което ни насърчава да участваме в дейности и поведения, които причиняват изменението на климата и нарастващ брой бедствия по света, предупреди ООН във вторник.

В нов доклад Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия (UNDRR) установи, че е имало между 350 и 500 средни и големи бедствия в световен мащаб всяка година през последните две десетилетия, съобщи HINA.

Това е пет пъти повече от средното за предходните три десетилетия, се казва в него.

Предвид изменението на климата, катастрофалните събития, причинени от суша, екстремни температури и опустошителни наводнения, се очаква да се случват още по-често.
Докладът изчислява, че до 2030 г. ще преживяваме по 560 бедствия в цял свят всяка година, или средно по 1,5 бедствия всеки ден.

UDRR заяви, че рязкото нарастване на глобалните бедствия може да се дължи на „нарушено възприемане на риска, основано на оптимизъм, подценяване и непобедимост“.

Това, казват те, е довело до политически, финансови решения и решения за развитие, които са увеличили уязвимостта и са изложили хората на опасност.

Пренебрегването на огромните рискове, пред които сме изправени, "поставя човечеството в спирала на самоунищожение", предупреди в изявление заместник-генералният секретар на ООН Амина Мохамед.

"Алармиране чрез казване на истината е не само необходимо, но и от решаващо значение" - добави ръководителят на UNDRR Мами Мизутори.

"Науката е категорична. По-евтино е да предприемете действия, преди бедствието да ви унищожи, отколкото да изчакате, докато се случи унищожението, и да реагирате, след като се е случило", каза тя пред Thomson Reuters Foundation.
 

Междуправителственият панел на ООН по изменение на климата предупреди тази година, че последиците от изменението на климата, от горещини до суши и наводнения, ще стават все по-чести и интензивни и ще увредят природата, хората и районите, в които живеят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: