Истинска или изкуствена елха: кое вреди по-малко на околната среда?

Истинска или изкуствена елха: кое вреди по-малко на околната среда? Снимка: unsplash

Обикновено смятаме, че избирайки изкуствено дръвче, вземаме по-отговорното решение. Какво е въздействието върху околната среда от продажбата на изкуствени елхи и действително ли те са за предпочитане?

Ако си припомним едно канадско проучване на изследователската фирма Ellipsos, публикувано още през 2009 г., естествената елха отделя 3,1 кг CO₂ годишно, докато изкуствената – цели 8,1 кг за същия период. Както е известно, изкуственото дърво се прави от пластмаса, която е нефтен продукт. Затова следва да се вземат предвид и замърсяващите емисии, причинени от неговото промишлено производство, както и при транспортирането му от Азия, тъй като 99,9% от изкуствените дървета се внасят от азиатския континент, пише Le Figaro. Накрая към всичко това се добавя и фактът, че изкуствената елха не може да се рециклира.

За разлика от изкуствената елха, в Европа естествената се отглежда като селскостопанска култура. Продължителността на живота ѝ е 10 години, след което се отсича или изкоренява и всички премахнати дървета се заменят с нови насаждения. След като Коледа отмине, естественото дърво е биоразградимо или рециклируемо. Освен това, ако е било закупено в саксия, с корените, може да се пресади.

Следователно, за да изравните въглеродния отпечатък на изкуствената елха с това на естествената, трябва да я използвате поне 20 години (!) - само така ще смекчите въздействието ѝ. Така че, реално погледнато, изкуственото дърво е екологично по-малко отговорното решение.

Но естествената елха също има недостатъци. Първо, отглеждането ѝ често включва използването на фитосанитарни продукти като глифозат, пестициди или фунгициди. От друга страна, това е монокултура, чието отглеждане води до изчерпване на хранителните вещества в почвата и спад в биологичното разнообразие.

Но напоследък има и стопанства, които отглеждат био коледни елхи, при които не се прилага фитосанитарна обработка. Такива ферми използват органични торове и ръчна поддръжка, както и смесено земеделие, за да не превръщат елхите в монокултура, посочва Le Figaro. „Между елховите насаждения имаме полета със зеленчуци“, казва Жан Фурнел, управител на една такава ферма във Франция. 

Във Франция обаче, производителите на био елхи все още са много малко. Според Фредерик Ноде, президент на една от тези компании, продажбите на тези фирми съставляват едва 1% от продажбите на елхи във Франция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: