Превърнаха бивше британско бомбоубежище в екоферма

Превърнаха бивше британско бомбоубежище в екоферма Снимка: metro.co.uk

Която дава добра и стабилна реколта

Компанията Zero Carbon Farms отглежда зеленчуци и подправки в Клапъм, Южен Лондон, в гъсто населен район, в който няма място за традиционно земеделие. Но на 30 метра под земята се намира бомбоубежище от времето на Втората световна война, където компанията е разположила оранжерията си.

Вертикалното земеделие - така се нарича производството на селскостопански култури на различни етажи, често в контролирана среда, е бързо развиващ се отрасъл, в чиито проекти се вливат милиарди долари по целия свят.

Отглеждането на растения при изкуствено осветление обаче е по-енергоемко от традиционното земеделие и високите производствени разходи се превърнаха в проблем за вертикалните ферми по целия свят. "Това, което прави тази индустрия толкова интересна и предизвикателна, е, че никой досега не е успял да реши този проблем", казва директорът по развитие на бизнеса на Zero Carbon Farm Оливия О'Брайън.

Подземното разположение на фермата осигурява вградена изолация срещу студа. Компанията разполага с така нареченото "виртуално частно окабеляване", което осигурява постъпването на енергия от възобновяеми източници.

В това бомбоубежище се използва 70-90% по-малко вода и 95% по-малко торове, отколкото в конвенционалното земеделие. Отглеждането на зеленчуци се извършва целогодишно и с по-бързи темпове.

Компанията Zero Carbon Farms смята, че има предимство пред десетки други проекти за вертикални ферми, които се появяват във Великобритания, благодарение на устойчивото си развитие и дългогодишния опит.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: