Властите на Нидерландия възнамеряват да затворят до 3 хиляди ферми

Властите на Нидерландия възнамеряват да затворят до 3 хиляди ферми Снимка: https://pixabay.com/

Telegraph съобщи за намерението на нидерландските власти да изкупят принудително и затворят до 3 хиляди ферми

Нидерландското правителство възнамерява да изкупи и затвори до 3000 ферми, за да се съобрази с екологичните разпоредби на ЕС и да намали замърсяването с азот, съобщиха медии.

Твърди се, че става дума за 2-3 хиляди ферми или други големи предприятия в близост до екологично чувствителни зони. Властите в страната възнамеряват да насърчат принудително изкупуване, ако няма достатъчно фермери, които доброволно да приемат офертите.

Според властите на фермерите ще бъдат предложени суми, „значително по-високи“ от цената на фермите. Предполага се, че офертата ще бъде 120% от стойността на фермата, но тази информация не е потвърдена, пише Телеграф.

Министърът на природата и азота на Нидерландия Кристиан ван дер Ваал-Сегелинк каза, че "няма да има по-добра оферта" и са готови да извършат принудителното изкупуване "с болка в сърцата си".

Агенцията по опазване на околната среда смята, че местните видове изчезват по-бързо в Нидерландия, отколкото в останалата част на Европа и че биоразнообразието е застрашено.

Припомняме, че през лятото нидерландските фермери и подкрепящите ги граждани на кралството излязоха на протести, които обхванаха цялата страна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: