Учени искат забрана за първата в света ферма за октоподи

Учени искат забрана за първата в света ферма за октоподи

Според изследователи и природозащитници октоподите са разумни същества, които могат да изпитват болка и емоции, така че не трябва да се отглеждат за храна на хората

Група британски експерти проведоха повече от 300 научни изследвания и стигнаха до заключението, че октоподите са много "по-интелигентни същества“, отколкото се смяташе досега. Те цитират "убедителни научни доказателства", че октоподите могат да изпитват удоволствие, вълнение и радост, както и болка и дори страдание.

Учените заявиха, че са „убедени, че отглеждането на октоподи за консумация не е възможно“ и че британското правителство „би могло да обмисли забрана на вноса на отглеждани октоподи“ в бъдеще.

Според Би Би Си годишно в света се улавят около 350 000 тона октоподи, което е над 10 пъти повече, отколкото през 1950 година. На този фон стремежът за разкриване на тайната на отглеждането на октоподи в плен продължава няколко десетилетия. Отглеждането на октоподи е трудно – ларвите им се хранят само с жива храна и се нуждаят от внимателно контролирана среда.

Испанската мултинационална компания Nueva Pescanova (NP) обяви, че ще започне да отглежда октоподи през лятото на 2022 г. и ще бъде готова да ги продава още през 2023 г.

Според PortSEurope търговската ферма на NP ще бъде близо до пристанището на Лас Палмас на Канарските острови.

Съобщава се, че фермата ще произвежда 3000 тона октоподи годишно. Компанията заяви, че ще помогне за спиране на риболова на октоподи от дивата природа.

NP отказа да разкрие подробности за условията, в които ще се отглеждат октоподите, въпреки многобройните искания на учени. Размерът на резервоарите, храната, която ще ядат, и методът на изхвърляне се пазят в тайна.

Тези планове бяха осъдени от международна група изследователи като „етично и екологично несъстоятелни“. Кампанията за хуманно отношение към животните и лобистката организация Compassion in World Agriculture (CIWF) е писала до правителствата на няколко страни, включително Испания, с призив за забрана на фермата.

Това са невероятни животни. Те са самотни и много интелигентни. Следователно поставянето им в празни резервоари без когнитивна стимулация не е подходящо за тях “, казва д-р Елена Лара, ръководител на изследванията в CIWF.

Ако фермата за октоподи заработи в Испания, животните, отглеждани там, няма да бъдат защитени от европейското законодателство. Октоподите, подобно на другите главоноги, се считат за интелигентни същества, но законодателството на ЕС за защита на селскостопанските животни се прилага само за гръбначни животни. Освен това, според CIWF, в момента няма научно доказан метод за хуманното им умъртвяване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: