Ферма на покрива: опитът на брюкселската FOODMET ще бъде възприет и от други страни

Ферма на покрива: опитът на брюкселската FOODMET ще бъде възприет и от други страни Снимка: стопкадър видео Euronews

В Брюксел, на покрива на най-големия пазарен комплекс FOODMET, вече няколко години успешно се отглеждат пъстърва и ароматни билки

Фермата се отличава с енергийна автономност. Проектът привлича вниманието на експерти от цял ​​свят.

FOODMET е най-големият закрит пазар за плодове, зеленчуци и пресни храни в Брюксел. В изграждането на сградата са вложени и евросредства, тя е изградена съобразно принципите за енергийна ефективност.


Какво има на покрива?

Перлата в короната на FOODMET е фермата Bigh Farm на покрива, която произвежда зеленчуци и риба, използвайки топлината на сградата. Одри Баучер, управител на фермата, говори за организацията на фермата.

"Предимството за нас е, че сме на покрива на FOODMET, който е хранителен пазар с много хладилни помещения. Те излъчват топлина и можем да я използваме за отопление на оранжерии и охлаждане на вода за рибата", коментира тя.

FOODMET е базиран на пазара Marché des Abattoirs от 19-ти век тук в Андерлехт, исторически бедна община в Брюксел. От 2015 г., в допълнение към външните площи, те са построили покрита сграда с 40 отдела, където можете да купите всичко, а по-късно разположиха ферма на покрива.

Управлява се от частна фирма. Повече от 100 хиляди души посещават комплекса всяка седмица. Сред тях има експерти от цял ​​свят, които според Пол Тилеманс, специалист по връзки с обществеността, се интересуват от системата за устойчива енергия FOODMET.

Тук има толкова много ползи: заетост, биоразнообразие, събиране на дъждовна и градска вода, превръщане на покрива в приятна градска среда с ферми... За да се възпроизведе това в други градове, са необходими както частни инвестиции, така и държавни субсидии“, изброява той .

Общият бюджет на FOODMET е 18 милиона евро, от които 6 милиона евро са от Европейската кохезионна политика. Добавени са още 1,4 млн. за укрепване на покрива и терасите.

Експериментална ферма заема част от покрива от 2018 г. Произвежда 200 000 саксии с босилек и други ароматни билки и 20 тона аквапонична пъстърва всяка година.

Това означава, че водата, съдържаща отпадъчните продукти на пъстървата, се филтрира и използва като естествен тор за отглеждане на зеленчуци. Жулиен Верлуп, мениджър на аквакултурата, обяснява:

Тъй като имаме затворен цикъл, водата остава в системата: част се връща обратно след почистване, друга може да се вземе за поливане на растенията.“

Пъстърва за вечеря

Продуктите от пилотната ферма не се продават във FOODMET, а се доставят в супермаркети и ресторанти в радиус от 20 км от комплекса.  

FOODMET със своята градска ферма се превърна в един от най-добрите проекти на престижния европейски конкурс RegioStars  през последните 15 години.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: