
Българското свинско месо задоволява едва 40% от нуждите на пазара
- Важно от "Икономика"
- Текст:

Преди пандемията от африканска чума по свинете 70% от месото на пазара е било от български производители, съобщава БНР. В момента близо 90% от фермите, които бяха засегнати от болестта през 2019 г., вече работят. Въпреки това, те успяват да задоволят само 40% от потреблението на вътрешния пазар, по думите на Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.
Тя припомня, че след пагубната 2019 година производството на българско месо е било не повече от 30%, след което е започнало постепенно да се възстановява. Все още обаче е далеч под потребностите на българския пазар.
Свинефермите са получили европейска помощ, с която са подобрили биосигурността в тях. Но опасността от вируса не е отминала. Според Хаджистоева единственият начин за справяне със заразата е имунизацията на свинете, тъй като при заболяването смъртността на животните достига до 100%.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
