Актуална информация за епидемичната обстановка за 20 октомври 2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка за 20 октомври 2020 г. Снимка: GettyImages

Обобщение на събитията от деня.

У нас:

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести изразиха днес на среща със здравния министър Костадин Ангелов категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица от 14 на 10 дни, ако те са без клинични симптоми. Министър Ангелов обяви, че предложението за носене на маски на открито се отправя все по-често  през последната седмица от страна на медицинския персонал в страната и от родителските организации.

Директорът на Столичната РЗИ издаде заповед за увеличаване на броя на леглата за пациенти с коронавирус на територията на София в условията на усложнената епидемиологична обстановка.

Започват масирани проверки за спазване на мерките в хранителните магазини, на обществените места и в градския транспорт в Пловдив. Ограничава се броят на пазаруващите в хипермаркетите до 100 души и се връща мярката за изчакване отвън до влизането в обекта. Солени глоби за нарушителите – от 300 до 1000 лева е санкцията за физическите лица.

Здравният министър отбеляза проблем с недостига на персонал в болниците в област Благоевград след посещението си в част от тях.

От следващата седмица ще се създаде Национален логистичен щаб, който ще опита да улесни комуникацията между отделните лечебни заведения в различните области у нас. В щаба ще се работи на принципа на кол-център 24 часа в денонощието.


Данните за България:

1024 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалото денонощие, а 4406 са направените PCR тестове. 12 366 са активните случаи в края на деня, 88 са настанените в интензивно отделение. 210 са излекуваните за последните 24 часа. Починалите в рамките на денонощието са 22 души.

По света:


Ирландия първа в ЕС върна карантината, като засега се предвижда тя да продължи в следващите поне 6 седмици. Училищата остават отворени, но заведенията за хранене  ще могат да предлагат само храна за вкъщи. Повечето магазини, както и фризьорските салони ще бъдат затворени, а гражданите ще могат да излизат само за джогинг и фитнес и при необходимост до 5 километра от домовете си.

В Швейцария носенето на маски вече е задължително на затворени обществени места. Освен в обществения транспорт тяхното носене ще се изисква също и на автобусните и трамвайните спирки, на гарите и летищата.

Брижит Макрон, съпругата на президента на Франция, е била в контакт със заразен от COVID-19. Тя няма симптоми на вируса, но от понеделник е в изолация за седем дни, съобщи Франс прес.

В Москва ситуацията се усложнява и затова властите препоръчаха на хората над 65 години и на тези с хронични заболявания да си останат вкъщи. Фирмите са задължени да прехвърлят поне 30% от служителите си да работят дистанционно, а учениците от горните класове от вчера преминаха на онлайн обучение.

В румънската столица Букурещ маските вече са задължителни не само в закрити, но и на открити обществени места. За период от 14 дни се затварят ресторантите на закрито, кафенета, театрите, кината и казината. Учениците в Букурещ минават на дистанционно обучение.

Израел обяви първата стъпка към постепенно разхлабване на мерките, която ще продължи на етапи до февруари 2021 г. След цял месец на ограничения, сега на израелците е позволено да пътуват на повече от километър от домовете си.

Леко облекчаване на мерките има и в Мелбърн, Австралия, след като се задържа стабилен спадът при новозаразените.

Индия е страната с най-ниския брой новозаразени от 4 месеца насам, но специалистите предупредиха, че техният брой може рязко да скочи по време на традиционните фестивали в края на този месец и през ноември.

Тревожна остава ситуацията в Аржентина, където броят на заразените надхвърли 1 милион души.

Властите в столицата на Полша - Варшава, взеха решение да отменят всички масови новогодишни тържества.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: