Българска платформа за аудиокниги дигитализира народното творчество и учебна литература

Българска платформа за аудиокниги дигитализира народното творчество и учебна литература

Научете повече за Voicelip – поредната страхотна българска идея, родена в периода на пандемията

Тито Титов е родом от житницата на България – Добрич. Образованието му започва в природо-математическа гимназия “Иван Вазов” и продължава в ТУ София. Интересите му са в сферата на науката, информационните технологии и спорта. Обича да играе шах, като дори има професионален опит в античната игра. Споделя, че обича ракетните спортове и здравословния и природосъобразен начин на живот. Професионалният му опит е свързан с компютърните науки и предприемачеството. 

През последните пет години Тито работи в сферата на блокчейн технологиите. Заедно със своя бизнес партньор ръководи фирма, която консултира и изгражда приложения. Наред с това, през последните две години работи усилено и по Voicelip - аудиобиблиотека за детска и учебна литература и кауза, в която силно вярва и развива с желание!

Как се роди идеята за Voicelip и защо тя е важна за вас?

Идеята дойде от моя бизнес партньор – Красимир Райков. Всичко се случи по време на пандемията, около края на 2020 г. Започнахме да прекараме повече време вкъщи и да търсим различни забавления и образователни канали. Така стигнахме и до аудиокнигите.

По време на пандемията имахме възможност да наблюдаваме бурното развитие в нишата на аудиокнигите. Видяхме възможност за развитие в нашия регион и за създаване на съдържание на говоримите езици в България и на Балканите.

Както всички знаем, има огромно количество ресурси като аудиокниги, подкасти, статии и какво ли още не, на английски, немски, руски и на други по-популярни езици. За жалост, липсва съдържание на български. Така решихме да дигитализираме голяма част от световната класика под формата на аудиокниги.

Като първа фаза, стартирахме с българската класика и детски народни приказки, които могат да се достъпят напълно безплатно. Вярваме, че не всичко трябва да бъде платено в този свят или да се търси финансова изгода. Естествено, планираме да добавим платени функционалности в платформата, за да генерираме приходи все пак, но целта е средствата да ни съдействат в поддържането и обогатяването на платформата. Винаги ще има една безплатна версия на Voicelip, която ще е достъпна за всеки.

Що се отнася до екипа зад платформата, той вече съществуваше покрай останалите ни бизнес начинания. Без този екип, реализацията на продукта щеше да бъде много по-трудна.

За много деца четенето на литературни произведения по време на лятната ваканция е сложно и отегчаващо задължение. Как Voicelip помага на подрастващите и най-малките в тяхното образователно развитие и прави ученето по-забавно?

Да, така е. Много от децата намират четенето за скучно, или просто възприемат по-добре информацията чрез слушане или гледане. Точно тук идва на помощ Voicelip. Ние не се стремим и не желаем да намалим четенето на книги, а просто да дадем повече възможности на децата, учениците и по-големите. Целта ни е да предоставим още по-голям и лесен достъп до литературата ни.

Смятам, че за малките деца слушането на аудиокнига преди сън е в пъти по-полезно от гледането на видео съдържание. Аз лично използвам Voicelip, когато карам колата или трябва да мия чиниите. Умението да съчетаваш множество задачи едновременно е част от нашето забързано ежедневие и такъв тип приложения и инструменти ни помагат да бъдем още по-гъвкави.

Какво е развитието на Voicelip?

В момента приложението е налично в Google Play и Apple Store. Имаме добра обратна връзка и добър брой активни слушатели на ежедневна база. Стремим се да добавяме още съдържание и нови функционалности в приложението.

В момента имаме най-много нужда от партньори в сферата на образованието и литературата, които споделят нашите ценности и нашата кауза. Искаме да повишим видимостта на проекта и да си партнираме с различни хора, за да сме възможно най-полезни и да достигнем до по-голям брой потребители.

Каква е мисията и дългосрочната визия за платформата? 

Дългосрочната цел е Voicelip да стане един по-глобален проект и да повтори модела си в други държави от Балканите, където има нужда от повече материали и аудиокниги на съответния език. Искаме да успее да генерира приход, с който платформата да се издържа сама, заедно с всички актьори, записващи аудиокнигите. В същото време, искаме да създадем още повече дигитално съдържание и голяма част от него да остане свободна за ползване от всеки, който има интерес и нужда.

Силно вярвам, че в бъдеще все повече и повече деца ще слушат аудиокниги. 

Надявам се и родните училища и институции също да видят стойност в нашата кауза и да вкарат тази иновация под някаква форма, за да предоставят алтернатива и различни опции за учене на българските деца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: