Разочарования и надежди

Разочарования и надежди

(Седмичен пазарен коментар 08.05)

Индекси

През изминалата седмица в Азия Nikkei и Shanghai Composite се справиха добре, възстановявайки съответно 2,8% и 1,2%. Hang Seng, от друга страна, загуби 1,5%. В Европа основните индекси се движеха в смесен ред. CAC40 регистрира седмична загуба от 0,6%, докато Dax спечели 0,3%, а Footsie се изкачи с 3%. 

За периферните страни на еврозоната доминира „червеното”. Испания загуби 2%, Португалия 0,8%, а Италия 1,4%. Към 8 май в Ню Йорк Dow Jones е нараснал с 2.1% за седмицата, S&P500 е с 3%, докато Nasdaq100 е с 5.5%. Индексът на технологичните запаси вече е нараснал с 5,3% от 1 януари, което потвърждава явното му превъзходство спрямо останалите индекси.

Стоки

Перспективата да се види възстановяване на търсенето на суров петрол през следващите седмици, стимулирано от облекчаването на локдауна, възстановява известен комфорт за операторите. Те също бяха уверени в спада на производството на черно злато както в световен мащаб, така и в САЩ. Колебливостта остана много висока тази седмица, като Brent се повиши с близо 14% до 30,3 USD, докато WTI спечели 30% до 25,85 USD. Скъпоценните метали все още се справят добре.

Унцията на златото се приближава до годишния си връх при 1719 USD, докато среброто отново е в контакт с 15,7 USD. Секторът на индустриалните метали регистрира положителна седмична последователност, отчасти подкрепена от възобновяването на дейностите в Китай. Медта нарасна до 5227 USD за метричен тон, както и цинкът при 2000 USD.

Пазари на акции

Технологията не се отнася само за Калифорния.

Модно е да се възхваляват борсовите показатели на американските технологични акции, особено след началото на кризата на COVID-19. Но не бива да забравяме и други острови с цифров просперитет, като Германия.

Шест интернет акции в Германия показват положителни резултати от началото на януари. Постижението в сравнение с широкия индекс STOXX Europe 600 (-18%) варира от 33% до 119%. Тези запаси са онлайн търговците на дребно Zalando (обувки, дрехи), Zooplus (доставки за домашни любимци) и Shop Apotheke (лекарства), доставчикът Hero Hero, доставчикът за домашно готвене HelloFresh и разработчикът на софтуер за сътрудничество TeamViewer. Освен последното, основно търговците на дребно разчитат на технологията, за да продават своите продукти и / или услуги. Но това все още са цифрови истории за успех.

Пазар на облигации

Лихвените проценти се стабилизираха за основните европейски емитенти. Френският OAT все още търгува близо до нулева доходност, докато германският Bund остава отрицателен при -0,5%. 10-годишната облигация в Швейцария последва същата тенденция при -0,56%.

Това разширява разликата с италианските и испанските правителствени доходи, които имат тенденция да се увеличават. Испанската 10-годишна се стабилизира на 0,83%, докато италианският строителен сектор остава на ниво 2%. От другата страна на Атлантическия океан десетгодишните американски щати все още се оказват устойчиви, въпреки че икономическата статистика на страната се колебае. По този начин облигациите отчетоха възвръщаемост от 0,64%.

Forex пазар

Трябва да се каже, че седмицата не беше колеблива на валутните пазари. Като цяло еврото отслаби спрямо основните си партньори, на своя страна отслабени от решението на Върховния съд на Германия относно политиката на ЕЦБ за изкупуването на държавен дълг. Двойката EUR/USD загуби малко понижение при 1,08 USD, тенденция, която се наблюдава и при двойките EUR/CHF и EUR/JPY, които се движеха съответно при CHF 1,05 CHF и 115 JPY.

В САЩ доларът не пострада особено силно от срива на заетостта в частния сектор в страната с унищожаването на над 20 милиона работни места през април. Зеленият гръб се стабилизира спрямо йената при JPY 106.

Икономически данни

В Съединените щати индексът на ISM Services надхвърли очакванията (41,8 спрямо 37,5 очаквания). Индустриалните поръчки спаднаха с 10,3% (консенсус -9,2%) и всички данни за заетостта са разочароващи. Проучването ADP отчете 20 236 хил. загубени работни места в частния сектор (-20 500 хил. очаквано и -149 хил. миналия месец). Седмичните регистрации за безработни излизат на 3169 хил. (консенсус 3000 хил.). Фокусът на седмицата беше месечният доклад за заетостта. Процентът на безработицата се повиши до 14,7% (консенсус 16%), а 20 500 хил. работни места бяха унищожени през април, където пазарът очакваше -22 000 хил. (-870 хил. миналия месец).

Малко европейска статистика беше на дневен ред тази седмица. Индексите на PMI за производство и услуги излизат в консенсус съответно 33,4 и 12 (консенсус 33,6 и 11,7). В Германия промишленото производство е спаднало с 9,2% (-16,2% във Франция), а германските промишлени поръчки са спаднали с 15,6%.

Гледайки напред към следващата седмица, търговците ще съсредоточат вниманието си върху промишленото производство, търговския баланс и БВП в еврозоната, който се очаква да спадне с 3,8%.

В Китай положителната изненада идва от увеличаването на износа с 3,5% през април (консенсус -11%), въпреки че вносът падна с 14,2% (очаквано -10%). Търговският баланс възлиза на + 45,3 милиарда долара (консенсус 9,1 милиарда). В следващите сесии ще бъдат пуснати индексите CPI и PPI, промишленото производство, продажбите на дребно и безработицата.

Разочарования и надежди

Седмицата приключва много по-добре, отколкото започна. Пазарите задържаха високия си дух и внезапно се затегнаха, когато се върнаха „стари демони”, а именно войнствената реторика на Доналд Тръмп и любимият му лост за пазаруване към Пекин: отмъщението на търговията.

Докато двете страни бързо се съгласиха да си сътрудничат, опитът показва, от една страна, че пазарът все още не е в състояние да се приспособи към непредсказуемостта на наемателя на Белия дом, но най-вече, че търговската сапунена опера не е приключила.

В тази епоха на COVID-19 и високо засегнати икономики тези търговски опозиции придобиват съвсем ново измерение. Нека се опитаме да вземем това предвид и да го добавим към уравнението с многото неизвестни от света след локдаун.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: