Рекорден икономически спад в ЕС: Главният проблем е безработицата

Рекорден икономически спад в ЕС: Главният проблем е безработицата Снимка: pixabay

Европейската икономика е в рекордна рецесия поради пандемията от коронавируса. Европейската статистическа служба отбелязва, че поредният спад на този показател е най-голям от началото на наблюденията през 1995 г.

Тази година, според резултатите от второто тримесечие, БВП на Европейския съюз се срина с 11,4%, БВП на 19 страни от еврозоната загуби 11,8%. В сравнение със същия период на миналата година икономиката на еврозоната се сви с 14,7%, докато БВП на ЕС се сви с 13,9%.

Икономическият експерт Шахин Вали (Лондонско училище за икономика и политически изследвания) коментира: „Дори шокът от 2008-2009 г., който стана най-голямата криза в историята на наблюденията, беше малък в сравнение с това, което наблюдаваме сега. Нищо подобно не се е случвало и в довоенното време."

Общите потребителски разходи през второто тримесечие са намалели с 12% в ЕС и с 12,4% в еврозоната.

Пандемията засегна особено пазара на труда. Броят на заетите в ЕС е намалял с 2,7%,  в страните от еврозоната - с 2,9%. Най-силно бяха засегнати Испания, Ирландия и Унгария.

Гаетано Габало от Парижкото висше търговско училище казва: „Сега данните за безработицата плашат повече от данните за БВП. Загубата на работа е тежко събитие в живота на всеки човек, това може да доведе до други необратими загуби, следователно, от моя гледна точка, безработицата е главният проблем."

Експертите предупреждават, че държавните програми, насочени към подкрепа на пазара на труда, ще помогнат само в краткосрочен план и в бъдеще растежът на безработицата ще се увеличи.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: