Франция обмисля намаляване на обезщетенията за безработица

Франция обмисля намаляване на обезщетенията за безработица Снимка: rfi.fr

Според премиера Габриел Атал подкрепата за безработните трябва да се реформира, за да се намали държавният дефицит

През 2023 г. бюджетният дефицит на Франция се разшири до 5,5%, значително надхвърляйки заложения от държавата праг от 4,9%,  припомня Euronews. В отговор правителството заяви, че няма да увеличава данъците, но вместо това търси други начини за запълване на разликата между разходите и  приходите.

Откакто дойде на власт през 2017 г., Макрон направи редица промени в системата на работната сила и безработицата намаля драстично. В светлината на новото бюджетно предизвикателство обаче правителството търси поредна такава стъпка. 

Според Габриел Атал една възможност е да се скъси периодът на изплащане на обезщетенията за безработни до не по-малко от 12 месеца. Сега безработните французи на възраст до 53 години могат да получат до 18 месеца финансова подкрепа, плюс допълнителни 6 месеца, при липса на  работни места. За  хората над този възрастов праг помощите са по-щедри, макар че не е ясно дали възрастовата „летва“ няма да се вдигне.

Като част от нов пакет от реформи,  премиерът Атал предложи също промяна на критериите за допустимост  при обезщетенията за безработица. Понастоящем лицата трябва да са работили шест месеца от предходните две години, за да отговарят на изискванията за финансова подкрепа. Според Атал опциите са шестмесечният праг да се удължи, или двугодишният период да се съкрати. 

Последният вариант, предложен от френското правителство, е да се намали сумата, изплащана като компенсация на хората, загубили работата си. Към този подход Атал е най-резервиран. Пред телевизия  TF1 той каза: „Това е един от пътищата, които бихме могли да предприемем, въпреки че предпочитам по-скоро другите две опции“.

През следващите месеци от работодатели и синдикати се очакват конкретни предложения за параметрите на промените, за да може през есента да се предприемат конкретни планове.      

Един от аргументите на френското правителство е, че сегашната френска система за подпомагане на безработни лица е по-щедра от европейските. Помощта за безработни във Франция покрива  57% от предишните доходи на безработния, до месечен максимум от € 8 359. В Германия този таван може да стигне до € 7 550 в определени региони, докато в Италия максималната месечна помощ е около € 1 550.

Според осигурителния фонд за безработица UNEDIC, периодът на  подпомагане във Франция е приблизително същия като в други европейски страни в т. ч. Италия, Нидерландия и Испания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: