Двете лица на „Ефекта на Google”

Двете лица на „Ефекта на Google” Снимка: greaterzuricharea.com

Много градове с готовност биха приютили централа на Google, има и такива, чиито граждани се съпротивляват на подобно съжителство

Берлин успя – след две години протести, американският технологичен гигант се отказа от кампус в новия популярен берлински квартал Кройцберг, докато Цюрих прие най-големия научен център на Google извън САЩ, предизвиквайки т. нар. от местните медии "Ефект на Google"

През 2022 г. Google откри в най-големия швейцарски град втори клон на ул. Europaallee, която свързва квартала на червените фенери с централната жп гара. Новият „съсед” предизвика бурна вълна от обновяване и облагородяване в района. Какво лошо, ще кажете. Да, но само донякъде. 

Промяната е драстична. Само през последните няколко години са съборени 14 000 по-стари жилищни сгради и са построени 40 000 нови, предлагайки модерни жилища, разбира се, срещу космически по-високи наеми. Но това не смущава служителите на Google, който ги привлича със също така космически заплати – над три пъти по-високи от средната заплата в Цюрих, която е около € 8 250. Така за IT-специалистите на Google не е проблем да си наемат стая за около € 2000 или апартамент срещу наем от най-малко € 6000.

Същевременно, жилища се търсят, а служителите на Google в Цюрих, които печелят огромни суми, са най-малко 5 000, плюс кратко пребиваващите, които идват в града за честите уъркшопи, семинари и тиймбилдинги на технологичния гигант. И не е само Google - компанията се конкурира ожесточено с Meta, Disney и Amazon, които също присъстват в региона и се „надзиграват” в привличането на най-добрите мозъци. 

Така или иначе, за средната класа на Цюрих центърът на града и други обновени райони са практически недостъпни. „Следим отблизо уязвимите групи от населението – тоест хората с ниски доходи – за да сведем до минимум този процес на изселване, доколкото е възможно“, казват от Асоциацията на наемателите. 

Градската управа предприема мерки – на наемния пазар излизат държавни жилища, фондации се грижат за достъпна жилищна площ за възрастни хора и многодетни семейства, насърчава се и кооперативното строителство в града, като общината предоставя терени на ниски цени – но трябва да се признае, че във всички тези посоки възможностите в гъсто застроения град са минимални.

„Имаме нужда от ефективен федерален закон за наемите, за да гарантираме защита срещу прекомерните печалби на наемодателите“, казват от Асоциацията и все по-често сочат примера на Берлин – столицата, която за разлика от Цюрих, Мадрид или Варшава предпочете нормални наеми за своите граждани пред икономическия растеж, който би донесъл един кампус на Google.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: