Наемите на офиси в България: стремеж към растеж и адаптация

Наемите на офиси в България: стремеж към растеж и адаптация Снимка: pikist.com

Противно на очакванията, че пазарът на офиси под наем ще бъде сериозно засегнат от пандемията, не се наблюдава промяна в договорите на наемателите, въпреки запазването на висок процент на работа тип „home office“.

Високият процент дистанционна работа и нестабилните темпове на възстановяване на икономиката оказват влияние върху наемите на офиси - това сочи последното проучване на Colliers International.. Според данни на агенцията, цитирани от dnes.bg, през първото полугодие на 2021 г.  39% от брутно наетите площи се дължат на премествания, 37% на подновявания на договори, 10% на наемане на площи на етап "в строеж" и 10% на експанзия на вече присъстващи фирми.

По данни на агенция MBL, обемът на площи от типа А и Б достига 557 хил. кв.м за второто тримесечие и са най-предлагани на пазара, както в съществуващи, така и в сгради в процес на строителство. От компанията отчитат и лек ръст в сравнение с предходното тримесечие. 

Противно на очакванията, че пазарът на офиси под наем ще бъде сериозно засегнат от пандемията, от Sofia Airport Center не наблюдават промяна в договорите на наемателите, въпреки запазването на висок процент на работа тип „home office“. Наемателите се придържат към хибриден модел на работа, който успешно съчетава работа от вкъщи и от офиса. 

Не се отчита и изменение в офертните цени на свободните площи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: