Хибридна станция зарежда 20 коли едновременно за 15 минути

Хибридна станция зарежда 20 коли едновременно за 15 минути Снимка: Централна енергоремонтна база

Хибридна зарядна станция с фотоволтаична централа и батерии зарежда 20 електромобила за четвърт час

Мощна хибридна зарядна станция с фотоволтаична централа и 2 батерии може да зарежда с ток от слънцето до 20 автомобила едновременно, при това, за 15 минути. Хибридната станция с фотоволтаична централа е и преносима. Тя може да се изгради на места, независими от електромрежата и инфраструктурата. Това споделят от Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ), авторите на разработката.

 Станцията използва слънчевата енергия, генерирана от фотоволтаичните панели, и зарежда батериите ЦЕРБ BESS. След това енергията се подава на електрическото превозно средство. В зависимост от мощността на колата, зареждането отнема между 8 и 15 минути. За сравнение, в момента един електромобил в България се зарежда между 40 минути и 1 час.

Хибридната станция с фотоволтаична централа и батерии може да бъде изградена както в рамките на съществуваща електромрежа, включително към малки бензиностанции, така и автономно, на изцяло независими от мрежата места. А поради това, че излишната енергия се акумулира в батериите, електромобилите може да се зареждат през нощта или в райони с много малко слънце. „По този начин има достъп до зелена енергия 24 часа в денонощието, през цялата година, без прекъсвания“, поясняват от ЦЕРБ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: