Johnson & Johnson предлага да плати $9 милиарда за извънсъдебни споразумения

Johnson & Johnson предлага да плати $9 милиарда за извънсъдебни споразумения Снимка: scroll.in

Фармацевтичният гигант е изправен пред около 40 000 иска в Северна Америка, с обвинения, че бебешка пудра на марката предизвиква рак

Макар че определи твърденията като „дезинформация”, през 2020 г. компанията изтегли от американския пазар въпросната пудра, произведена на основата на талк, която продава почти 130 години, припомня ВВС. Малко след това Johnson & Johnson пуснаха на пазара бебешка пудра на основата на царевично нишесте и обявиха, че постепенно изтеглят пудрата с талк от глобалния козметичен пазар.

Компанията е убедена в несъстоятелността на исковете, но подчерта, че прави новото финансово предложение с желанието да се сложи край на съдебната битка. Според представители на Johnson & Johnson, фактът, че увеличават предлаганото обезщетение от по-рано заявените $ 2 милиарда на $ 9 милиарда, говори за желанието да приключат със съдебните процедури и да се посветят на основната си работа – създаването на лекарства и козметични продукти за „дълбоко и положително въздействие върху здравето на човечеството”.

„Компанията продължава да вярва, че тези твърдения са измамни и нямат научна основа“, казва експерт по съдебните спорове на Johnson & Johnson. Същевременно, той оценява предложението на Johnson & Johnson като „по-справедливо и по-ефективно”, подчертавайки, че съдебната процедура би могла да продължи с години, а ищците – да не получат нищо, докато приемайки споразумението, ще бъдат „компенсирани своевременно”.

До момента Johnson & Johnson са спечелили по-голямата част от съдебните дела, свързани с употребата на талк в продуктите им. Същевременно обаче група от 22 жени успя да получи присъда за обезщетение от над $ 2 милиарда. Според компанията, има индикации, че настоящите ищци подкрепят новите финансови условия за уреждане на исковете им. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: