Кабо Верде победи маларията

Кабо Верде победи маларията Снимка: healtheuropa.com

След три поредни години без нито един случай на заболяването, Световната здравна организация (СЗО) обяви островната държава за страна без малария

За африканския континент маларията е жесток бич, отнел живота на 580 000 души през 2022 г., т.е., 95% от смъртните случаи от малария в световен мащаб.

Причина за заболяването е сложен паразит, предаван на хората чрез ухапване от комари. На много места вече се прилагат ваксини, най-ефективният път за предотвратяване на болеста остават премахването на насекомите и хабитатите им, стриктно проследяване на случаите и своевременното им идентифициране и лечение. 

Това е тайната на успеха на Кабо Верде, постигната след години на укрепване на здравната система и въвеждане на най-широк достъп до диагностика и лечение. За да се спре пренасянето на заразата, контролът включва и безплатни грижи и диагностика за чужденци и мигранти.

Пред BBC министърът на здравеопазването на Кабо Верде д-р Филомена Гонсалвеш определи факторите зад успеха: „Упоритата работа и отдаденост на безброй здравни специалисти, сътрудници, общности и международни партньори и свидетелство какво може да се постигне чрез колективен ангажимент за подобряване на общественото здраве“.

Преимущество за Кабо Верде е фактът, че страната е архипелаг и както пренасянето на заболяването, така и ограничаването на огнищата на малария се контролират по-лесно. В силно засегнатите страни като Нигерия, Танзания и Демократична република Конго населението твърде често пресича границите, което силно затруднява изкореняването на болестта в коя да е от трите държави.

Постижението на Кабо Верде е първото за Подсахарска Африка от 50 години насам, когато през 1973 г. друга островна държава – Мавриций беше обявена за страна без малария. В Северна Африка такъв статут има Алжир от 2019 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: