Нидерландски карибски остров съди държавата за климатично бездействние

Нидерландски карибски остров съди държавата за климатично бездействние Снимка: Euronews

Осем жители на остров Бонер заедно с Грийнпийс – Нидерландия подадоха в Хага иск срещу нидерландското правителсто

Те искат „конкретни мерки” за защата на острова от климатичните промени, както и по-ефективни и мащабни планове за намаляване на парниковите емисии, съобщи Euronews. Остров Бонер, рвазположен в южната част на Карибите, на около 8 000 километра от Амстердам, от стотици години е нидерландска територия. През 2010 г. островът придоби статут на специална нидерландска община, с население около 20 000 души, всичките нидерландски граждани. 

„Карибска Нидерландия беше забравена твърде дълго“, казва Даник Мартис, социален работник и един от ищците по делото. Аргументът му е, че за европейска Нидерландия са разработени планове за защита от повишаването на морското равнище и други последици от климатичната криза, но за Бонер все още не се предвижда нищо.

„Въпреки че знае отговорността си, нидерландското правителство е избрало да пренебрегне правото ни на безопасност. Затова отиваме в съда, така че те нямат друг избор, освен да се задействат“, добавя Мартис.

В иска се посочва, че остров Бонер е силно засегнат от покачването на морското равнище, горещите вълни и влошеното здраве на кораловите рифове. Проучване на Vrije Universiteit в Амстердам, поръчано от Грийнпийс, показва, че изменението на климата вече влияе на ежедневието на хората в Бонер.

Установено е, че до 2050 г. морските води може да потопят завинаги някои части на острова - заплаха, която се влошава от нямаляването на кораловите рифове, които го предпазват от наводнения. Същевременно, рифовете са и популярни места за гмуркане и подводна фотограхия, така че разрушаването им ще се отрази зле на туризма като основен източник на доходи за хората на Бонер. 

„Става все по-горещо, а по-честите и по-екстремни дъждове предизвикват наводнения, включително и в много къщи”, добавя друг от ищците.

Учените прогнозират, че изменението на климата вероятно ще повлияе и на здравето на местното население, създавайки условия за повече заболявания. Авторите подчертават, че изследванията им са твърде малко в сравнение с извънредната климатична ситуация на Бонер и двата други нидерландски карибски острова Саба и Сейнт Естатиус.

През 2019 г. нидерландското правителство вече загуби голямо „климатично” дело. Върховният съд постанови, че да защитава човешките права на своите граждани, изправени пред климатичните промени. е изрично задължение на правителството. Съдът нареди до края на 2020 г. страната да намали своите парникови емисии поне с 25% в сравнение с нивата от 1990 г. Делото Бонер иска да надгради това решение и да припомни по категоричен начин, че задължението включва всичи граждани на всички нидерландски територии. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: