Учени: пластмасовите бутилки за вода са опасни за здравето

Учени: пластмасовите бутилки за вода са опасни за здравето Снимка: science.howstuffworks.com

Според ново проучване, пластмасовите частици в бутилираната вода са много повече, отколко се смяташе досега

Автори на изследването са химици от Колумбийския университет. Позовавайки се на публикацията им в американското научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences, Bloomberg пише, че еднолитрова бутилка вода може да съдържа средно около 240 хиляди пластмасови частици.

Учените са установили наличието на нанопластмаси във водата – частици с дължина под 1 микрометър. Предишни изследвания вземаха предвид само микропластмасите с размер от 1 до 500 микрона, но новите данни показват, че с наночастиците съдържанието на пластмаса може да бъде сто пъти по-голямо от констатираното досега. 

За да изчислят колко нанопластмаса има във водата, авторите на изследването са изобретили нов метод за микроскопия и са използвали алгоритъм, работещ с голям набор от данни. За анализа са използвани 25-литрови бутилки от трима неназовани американски производители, като в бутилките са открити от 110 000 до 370 000 пластмасови частици, 90% от които нанопластмаси.

Бутилките са произведени от седем често употребявани вида пластмака, включително полиетилен терефталат или PET, който се използва за направата на повечето бутилки за вода, опаковки за млечни продукти, храни и др. 

Учените отбелязват, че някои частици са останали неидентифицирани, което означава, че съдържанието на пластмаса може да е още по-голямо. От водата пластмасовите наночастици могат да проникнат в клетките и кръвта, увреждайки вътрешните органи. През плацентата нанопластмасите могат да навлязат и в телата на новородените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: