Ново поскъпване на пластмасовите кутии за храна от супермаркетите от 1 януари 2024 г.

Ново поскъпване на пластмасовите кутии за храна от супермаркетите от 1 януари 2024 г.

Предстои поскъпване на пластмасовите кутии за храна от витрините на супермаркетите и повишаването на цената им с по 5 стотинки всяка година до 45 ст. през 2027 г.

В студиото на „България сутрин“ основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова коментира темата за таксуването на пластмасовите кутийки за храна от витрината на веригите за хранителни стоки, без на потребителите да се предлагат никакви алтернативи

От 1 януари на 2024 г. кутийките ще струват по 25 ст., а всяка следваща година ще поскъпват с по 5 ст., докато през 2027 г. цената им ще достигне до минимум 45 ст. Експертът обясни, че таксуването идва от транспонирането на европейска директива в българското законодателство, която има за цел да намали употребата на някои вредни за околната среда пластмаси, поради което предвижда и възможност потребителите да ползват многократни кутии за храна, които да носят от вкъщи.

След приемането на директива и имплементирането и в националните законодателства такива практики вече са наложени в редица страни по света, не само европейски. „В България няма такава практика. Съгласно влязлата в сила от началото на тази година наредба, с която тази директива бе транспонирана в нашето законодателство, всички кутийки струват по 20 ст. Така стигаме до въпроса: искаме ли реално да ограничим употребата на някои вредни пластмаси и не е ли нелоялна практика да се задължават потребителите да купуват тези кутии, въпреки че директивата предвижда търговците да осигурят достъпни за потребителите алтернативи, каза Руменова. И даде пример с Италия, където след указ на президента се стига до промени в национален закон, които позволяват на клиентите да използват собствените си контейнери.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: