Какво всъщност означават тези цветни кръгове върху опаковките на храните

Какво всъщност означават тези цветни кръгове върху опаковките на храните

Четене на етикета

Можете да разберете много от дизайна и цвета на опаковката на храните. Цветът на пакет M&M, например, може да ви каже дали са фъстъчени, обикновени, хрупкави или карамелени, докато жълтата капачка на бутилка Coca-Cola означава нещо съвсем друго. 

Ако някога сте хвърляли поглед към гърба на пакет храна, знаете, че те са пълни с информация: историята на марката, хранителни стойности, познати и непознати съставки и нещо, наречено „размер на порция“, към което повечето хора никога не се придържат. 

Но има нещо друго, отпечатано на гърба на повечето опаковки за храни: няколко ярко оцветени кръга или квадратчета, които изглеждат като някакъв таен език. Тези форми обаче не са индикация за аромати, витамини или минерали. Те всъщност изобщо не са там за нас, потребителите, а по-скоро за печатарите.

Какво означават тези цветни кръгове?

Цветните кръгове върху хранителните опаковки могат да бъдат в различни цветове: розово, жълто, синьо, черно, оранжево, лилаво или зелено, в различни нюанси на светло и тъмно. Оказва се, че тези цветни фигури се наричат „цветни блокове на принтера“ или „маркери за контрол на процеса“ и те са там, за да помогнат на печатарския екип, който отпечатва опаковките на храните. Експертът печатен инженер Мег Ширалди обяснява какво точно означава това.

„Когато опаковката се отпечатва, техниците използват цветните кръгове, за да проверят дали печатното мастило е с правилния цвят и качество. Те сравняват цвета с опаковки, отпечатани по целия свят, за да осигурят последователни цветове на марката“, обясни Ширалди. „Повечето печатни машини използват само четири цвята: циан (синьо-зелен), жълт, магента и черен. Но някои принтери имат допълнителни цветове като оранжево, зелено и виолетово. Това им помага да постигнат по-предизвикателни запазени цветове като Home Depot-оранжево и FedEx-лилаво. Ето защо може да видите повече кръгове, отпечатани върху някои опаковки – те трябва да проверят всеки цвят мастило!“

И така, ето това е! Цветните кръгове върху хранителните опаковки помагат на печатарите да съвпаднат цветовете, когато отпечатват опаковки и да запазят последователността на марката по целия свят. Това означава, че можете да посегнете към жълт пакет M&M в Шанхай, Сараево или Сидни и да знаете, че ще получите фъстъци. Фъстъчено M&M, т.е. 

Благодаря, цветни кръгове! Без вас не всички хранителни пакети щяха да излязат еднакви, а определено е хубаво да можете да разчитате на поне едно нещо на този свят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: