Виктор Орбан: „Най-важното е, че Унгария няма граница с Русия“

Виктор Орбан: „Най-важното е, че Унгария няма граница с Русия“ Снимка: thenationview.com

Последният съюзник на Владимир Путин в ЕС обяви, че унгарските власти се притесняват от евентуално съседство с Руската федерация

В програма на телевизия HIRTV Орбан разговаря с журналисти за края на годината и подчерта, че страната му е заинтересувана да гарантира, че между Унгария и Русия „винаги има територия, контролирана от друга държава“.

Същевременно, Орбан отново изрази предпочитанията си към формулировката „специална военна операция”, както Владимир Путин и руските власти наричат нахлуването си в Украйна. Според него, терминът „война” не е подходящ, защото „нямаше обявяване на война“.

Унгарският премиер припомни, че се е противопоставил и на започването на преговори с Украйна за присъединяване към ЕС. Той обясни това с продължаващия въоръжен конфликт с Русия. „Говорим за страна, на чиято територия има руски войници. И тях ли ще приемем в ЕС?“ попита Орбан, отправяйки индиректно въпроса си към Брюксел.

Според него в момента е невъзможно да се определи с точност територията на Украйна и числеността на нейното население. В тази връзка последиците от присъединяването на страната към ЕС изглеждат непредвидими, подчерта Орбан.

Въпреки тези аргументи унгарският премиер призна, че на срещата на върха миналата седмица не е успял да убеди лидерите на останалите 26 страни от ЕС да не започват преговори за присъединяване с Киев. 

Заради позицията на Орбан страните от ЕС не успяха да договорят и пакета финансова помощ за Украйна на стойност € 50 милиарда. На срещата на върха миналата седмица унгарският премиер постави условието първо Унгария да получи обещаните ѝ € 30 милиарда. ЕС одобри  € 10 милиарда, но не склони Орбан да подкрепи помощта за Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: